Банкеръ Daily

Общество и политика

Секционните избирателни комисии ще бъдат назначени до 30 септември

Александър Андреев

Централната избирателна комисия и ще започне да разглежда методически указания за секционните избирателни комисии до 30 септември, когато те ще бъдат назначени. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев на редовен брифинг.

Андреев разясни, че се работи по принципни решения, според които, ако има несъответствие с документа за самоличност, и съответно и в данните на секционните комисии, а гласоподавателят има избирателните права, то данните им ще бъдат дописани в избирателните списъци. Също така да бъде допуснато гласуване от Секционната избирателна комисия след като се установи, че лицето има избирателни права, но не е включено в списъка. В такива случаи гласоподавателят трябва да попълни декларация,  че не е упражнил вота си на друго място.

Другото решение е свързано С последните изменения в изборния кодекс се предоставя само един екземпляр от протокол за отчитане на резултата в съответните видове избори.с реда за предаване на сгрешените протоколи на СИК. “ В случай, че грешките не позволяват представянето на записвания резултат, тоест да бъдат променени окончателните резултати на даден избор" посочи говорителят на избирателната комисия и допълни, че в този случай се предава сгрешеният протокол чрез решение на Общинската избирателна комисия се предава нов протокол, който да бъде попълнен. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във