Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЕГА СЕ ПОДГОТВЯМЕ ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПАРЛАМЕНТ

Г-н Дончев, въпросът, който почти сто дни ви се задава, все още е актуален. Печели или губи политически позиции НДСВ с участието си в тройната коалиция?
- В тяснопартиен и в политически план НДСВ среща затруднения да обяснява мястото си в тази коалиция. Затрудненията са в обясненията пред твърдия електорат и най-крайните привърженици на НДСВ дотолкова, доколкото те в общи линии показват известни задръжки и са против съюза с левите. От друга страна обаче, НДСВ печели големи позитиви покрай печалбата на страната във външнополитически план. Българският опит едва ли не вече се изучава в Европа. Ще дам за пример скорошното посещение на нашия лидер Симеон Сакскобургготски в Страсбург. Там му бяха зададени много интересни въпроси от лидери на политически партии и от хора, формиращи общественото мнение в Европа. Питаха го за тази гъвкава коалиция, която е вече създадена.
Въпросът има и трета страна - този път вътрешнополитическа. Участието на НДСВ в тристранната коалиция гарантира един икономически и социален стабилитет в страната, което е изключително важно. Освен това гарантира изпълнението на основния национален приоритет - членството ни в Европейския съюз. Никой разумен политик до този момент не ми е дал разумен отговор на въпроса, ако НДСВ не беше влязло в тази коалиция, как щяхме да гарантираме нашето европейско членство в обозримо бъдеще?
НДСВ се опитва да демонстрира коалиционна култура с участието си в правителството. Но все пак ощетени ли се чувстват жълтите заради кадровите промени, които се предприемат в различните министерства и агенции всеки ден? При вас, както бе съобщено, би трябвало да постъпват сигналите за уволнения на членове и привърженици на НДСВ. Има ли червена метла, според вас?
- Червената метла е до голяма степен медиен термин. Няма нужда да нажежаваме напрежението, особено между коалиционните партньори, с използване на такава терминология и аз я отричам. По-скоро става дума за един сложен, нелек процес на изграждане на коалиционни взаимоотношения и на култивиране на коалиционна култура. Смея да твърдя, че в този труден процес НДСВ е на висота и проявява такт, търпение и разбиране, които през последните години са характерни за нашето движение и за неговия лидер. Ако говорим за някакви противоречия и конфликти на коалиционно ниво, те са по-скоро на местно, на ниско, на дребно равнище. И идват от опитите на партийни чиновници от нисък ранг да заемат определени позиции, и то без да изразяват вижданията на политическата сила, а по-скоро преследвайки лични интереси.
Постоянно в медиите се появяват прогнози, че НДСВ може да се оттегли от управляващата коалиция. Последната, дадена от политолози през миналата седмица, беше, че е възможно след президентските избори коалицията да се разпадне. Доколко отговарят на истината?
- Първо, президентските избори са твърде далече. Но всеки, който е следил внимателно нашата основна политическа изява през тази година, а именно - втория конгрес на НДСВ, вероятно е забелязал изразеното искрено желание от страна на нашия лидер тази коалиция да успее да изкара пълния си мандат. Защото и в политически, и в коалиционен, и в социален, и във външнополитически аспект един пълен мандат на коалицията би донесъл на страната само позитиви. Теснопартийното тълкуване на нашето коалиционно участие в случая влиза в противоречие с националния интерес и дотолкова, доколкото познавам лидера на нашето движение, той винаги е поставял националните интереси над личните.
Като говорим за теснопартийни интереси, чуват ли се все пак в НДСВ гласове за изтегляне на министрите от правителството - най-вече заради непопулярните ценови мерки на правителството?
- Не, такива гласове определено мога да ви кажа до този момент не е имало.Не очаквам и в близко бъдеще да се чуят, тъй като няма съществени проблеми в коалицията, които да налагат подобни напрежения.
Цензура ли е опитът на Съвета за електронни медии от 6 до 23 часа да забрани на телевизиите излъчване на сензационна информация за убийства и насилие? Бяхте председател на Комисията по вътрешен ред и сигурност в миналия парламент, сега сте заместник-председател на същата комисия. Заплаха ли са новините такива, каквито са, за вътрешната сигурност?
- Решението на СЕМ за такова ограничение е смехотворно. Явно се прави опит да се угоди на част от властта. Това не е добре, СЕМ не бива да прекалява в угодничеството, независимо че наближава срокът за подновяване на квоти. Освен това какво е това разпределение преди и след полунощ, по-страшно ли става престъплението през деня? Не смятам, че новината за извършено тежко престъпление може да бъде приравнена с порнографията, за да бъде крита от децата. Новините не могат да бъдат заплаха за ничия сигурност, ако бъдат представяни професионално. Ако се намери подходящата форма, тя не може да влияе негативно върху детското съзнание.
Как оценявате представянето на НДСВ на частичните местни избори?
- Задоволително. Бих казал дори добро, като имаме предвид, че това са частични избори. В много от населените места НДСВ за първи път постигна сериозна победа. Например в райони, смятани за крепости на стари партии, като червената крепост Мизия, където разликата беше съкрушителна в полза на кандидата на НДСВ.
А резултатът от вота в София?
- Представянето ни в София също е много добро по две причини. Първата е, че ние направихме една изключително модерна, агресивна и прагматична кампания. Това се забеляза от избирателите и най-вече от младите хора. Тя беше обърната именно към тях и към техните проблеми. Освен това кампанията ни беше структурирана и осъществена за около 22-23 дни и постигна много сериозен резултат. От друга страна, цялостният резултат от изборите в София също е позитивен за НДСВ, защото огромната част от нашите привърженици подкрепиха печелившия кандидат, който вече е кмет на София. Това може да се отчете като успех на политическата сила и на лидера на политическата сила, който е бил достатъчно далновиден да разработи съответната предизборна тактика.
Изпълняват ли се вече решенията на втория конгрес на НДСВ? Постъпват ли идеи за промяна на името на партията? Вашият лидер каза, че очаква такива предложения до Нова година. Трябва ли изобщо името да се променя? Започна ли работата по укрепването на местните структури на партията?
- Идеите на втория конгрес на НДСВ не са свързани толкова с промяна на името на партията. Това беше една съвсем разумна и позитивна стъпка от страна на лидера, дотолкова, доколкото това касае неговото име. По-скоро главното е стремежът за осъществяване на идеята за отваряне на партията към хората по две линии. От една страна, с усилена организационна работа и структуриране на партията. И от друга страна - работата с хората, която не е лека, трябва да бъде вкарана в някакви организационни схеми. Да се опосредства. Аз все пак искам да напомня, че от конгреса на партията са минали едва четири седмици. Да се изисква някаква генерална промяна е твърде пресилено.
Президентските избори догодина ли са най-близката политическа цел на НДСВ?
- Най-близката ни политическа цел е участието в предстоящи избори. Според мен нашето общество и медиите включително не забелязват тази много важна цел. Аз ще ви я кажа. Освен президентските избори има още едни избори, които предстоят следващата година. Това са изборите за Европейския парламент. НДСВ като политическа сила, която може би в най-голяма степен въплъщава с политиката си и с изявените си политически лица евроатлантическите интереси на страната, обръща изключително внимание точно на тези избори. И затова ние си поставяме тази най-важна политическа цел. Да подготвим партията, структурите и общественото мнение за тези избори и да се явим на тях с най-добрите кандидати, които да бъдат приети от обществото.
А възможна ли е обща кандидатура на десните и десноцентристките партии на президентските избори?
- Твърде рано е да говорим по този въпрос. Всякакви варианти са възможни. Но от собствения си политически опит знам, че подобни предпоставяния понякога ограничават възможностите на политическите субекти и за маневри, и за политически договаряния. Но да приемем, че всичко е възможно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във