Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЕГА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СИ КУПИ ИНДУЛГЕНЦИИ В БЪЛГАРИЯ

Вицепремиерът Евгений Бакърджиев пред в. БАНКЕРЪ


Г-н Бакърджиев, единственото добро около финансовата ситуация в Русия в момента е, че съпредседателят на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество от руска страна ви стана съответен по ранг. Кои въпроси ще съставят дневния ред на предстоящата вицепремиерска среща Бакърджиев - Фьодоров?


- Да. Аз се надявам срещата с моя колега, вицепремиера Фьодоров, да предшества пленарното заседание да бъде на 27-и следобед. Фьодоров е от новите и прагматично мислещи държавни мъже на Русия и се надявам да придвижим част от тези въпроси, които стоят висящи в нашите отношения. Всъщност акцентът на усилията ни ще бъдат механизмите, по които българска продукция да бъде извадена на руския пазар. Традиционни български стоки, които са добре посрещани там, вече липсват от този пазар или се доставят предимно чрез сивата икономика. При тази криза в Русия България не бива да настоява за получаване на преференции при износа на стоки. Аз по-скоро очаквам останалите държави да загубят този си статут.


Но кои наши стоки ще издържат още неопределено време на 300-процентно мито за достъп до руския пазар?


- При тези мита нашата продукция е неконкурентоспособна - не може българските цигари да струват колкото Филип Морис, Марлборо или Кент. Затова ние ще обсъдим няколко различни механизъма. Единият начин е да увеличим дела, който имаме в момента, за разплащане на основата на бартерни сделки. Ние внасяме много сериозни и по количества, и по стойност енергоресурси - говоря не само за природния газ, говоря и за свежото ядрено гориво, и за обработката на отработеното в АЕЦ Козлодуй. Много добре би било, ако една част от стойността на тези ресурси заплащаме с български стоки и продукция.


Вторият вариант, който е възможен, но за него трябват и политическа воля, и административно решение - да се използва руското законодателство и нормативна уредба чрез възлагането на държавни поръчки. Имаме такава възможност и ще предложим на руската страна да я разгледаме много сериозно. А тя всъщност може да се допълни и с друг вид конкретна дейност - създаването на смесени предприятия на руска територия за производство на български стоки. Вече имаме опит с изграждането на две смесени предприятия за производство на български цигари. Нашето производство на вина също е много добро. В момента предприемаме опити за създаване на такива предприятия в няколко руски губернии. Мисля, че на разговорите, които ще водим сега в Москва, трябва да се уточни принципно, че ще изградим смесени предприятия, а след това във времето до сесията на Междуправителствената комисия (бел. ред. - през ноември) да ги уточним по вид и местоположение на руска територия.


Мислено ли е предварително кой ще даде инвестициите за изграждане на смесените предприятия - дали те ще са съвместни, или предимно от наша страна, както е в случая със смесените дружества на Булгартабак?


- Точно така е - ние финансираме между 50 и 77% при изграждането на тези предприятия. Мисля, че водещите ни фирми могат да си позволят такава инвестиция в Русия. Целта е много проста - когато веднъж наложиш своите стоки като производство на руска територия, към тях можеш да добавиш (вече на базата на навика и потребителското търсене) и допълнителни стоки, които да се изнесат от България там. Въпросът е да се стъпи на пазара.


По нашенски обичай обаче още преди да е уточнено каква част от стоките ни ще се изнася на бартерна основа, вече обширно се коментира кои ще са любимците, избрани да осъществят бартера. Кой подхранва така активно тази тема - икономически групировки ли?


- Най-напред в договорите с Газпром ние имаме 20%, които да се разплащат със стоки, услуги и строителство. Стои неподписан обаче от страна на Газпром поименният списък на строителните обекти. Колкото до видовете стоки от наша страна - предложен е един много пълен списък на български стоки, като започнем от месо, птици, зеленчуци, плодове, консерви и стигнем до цигари и вино. В крайна сметка - от руска страна трябва да определят, предвид своите потребности, на кои стоки ще се спрат.


И мисля, че в случая няма да има място за любимци - стоките трябва да бъдат и достатъчно качествени, и достатъчни по обем, защото става дума за много големи количества. Така че всичко трябва да се направи на базата на конкурсно начало.


Тоест, ако примерно Мултигруп има същата или подобна гама стоки, не значи, че те ще са избраните за бартера...


- Значи, нека да го кажем така - не защото някой има определен вид стока, тя ще бъде включена в разговорите между двете държави. В договореностите ще бъде включено това, което ние произвеждаме, и това, от което Русия има нужда като внос.


Възможно ли е да се утвърди успехът, постигнат при зимното ви посещение в Москва? Имам предвид останалите за изчистване детайли...


- Ние направихме няколко много ясни и


конкретни стъпки. Решен беше въпросът с Фармахим, разрешихме вноса на руска селскостопанска техника при безмитен режим - става дума за обем около 360 млн. долара. Тези дни бе приключено с пълната документация и регистрация на застрахователното дружество Юпитер, в което основен акционер е руска фирма. Значи ние направихме няколко съвсем добронамерени и конкретни действия. В същото време имаме доста теми, които по принцип са решени, но не са доведени докрай от руска страна. Тук веднага мога да спомена 100-милионния дълг към България - изпратени са спецификациите на резервните части за българските самолети, но по тях придвижване няма. Изпратени са документи за машините и детайлите, необходими като оборудване за Кремиковци, но отговор и по този списък от руска страна няма. Проведоха се разговорите за лицензирането на българските стоки и лабораториите, но по тях нямаме окончателно съгласие от руска страна. Ето това са нещата, за които имаме принципни договорености, но не са доведени докрай. Те трябва да бъдат ускорени на предстоящите срещи.


Не допускате ли, че развръзката на 100-милионния руски дълг ще бъде замразена за неопределено време заедно с въпроса за понижаването на митата за наши стоки?


- Аз мисля, че кризата в Русия няма да се отрази точно на тези 100 млн. долара - те са износ на продукция, а не разплащане. Разбира се че кризата там се отразява на връзките с останалите държави и най-вече с бившите социалистически страни, защото икономиките са много навързани. Но ми се струва, че дори да има промени в кабинета - основните фигури и пакетът мерки, който е предложен от Кириенко, ще се запазят, ще бъдат одобрени и по тях ще се работи в следващите месеци.


Тръгвате с добри, разумни проекти, но за жалост - в крайно неподходящ за домакините момент...


- Истината е, че в момента хич не им е до нас. Вторник ще е възловият ден, когато отново е насрочено извънредно заседание на Думата. А започнат ли да обсъждат предложенията на Кириенко - значи ние до Коледа можем да свършим много работа. Какво обаче може да свърши Елцин и какво очакваме? Петър Стоянов казва така: Моето желание е да формирам политическа воля за взаимодействие между България и Русия и контакти между двете правителства. Аз добавям малко и казвам, че очаквам срещата между двамата президенти да формира политическа воля в руската страна и президентът Елцин да направи необходимото - а той има такива правомощия, че да стимулира руското правителство в преговорите, които водят с нас. Ако ние само говорим - дайте да се срещнат Кириенко и Костов, като се срещнат - Кириенко после ще трябва да пита Елцин какво да прави. По-добре е сега да се поставят три-четири основни въпроса, Елцин на двата да каже да, работете и ние с вицепремиера Фьодоров да се доразберем, да направим наистина през ноември една сесия на смесената комисия и през декември двамата премиери да се видят.


Тоест към политическата воля да се прибави и практическа...


- Политическа воля, която чисто практически да се реализира в позицията на руското правителство. Когато президентът обсъди това в Москва - ще облегчим много работата си. И мога да отбележа, че посланик Керестеджиянц действа много добронамерено в хода на подготовката за посещението.


Очаквате ли в Москва да бъде засегнат и въпросът за перспективите на петролопровода Бургас - Александруполис?


- Разбира се, че този въпрос ще бъде коментиран. Още повече че на 26 август - ден преди нашето пристигане в Москва, нашият премиер г-н Иван Костов ще има работна среща с гръцкия премиер Симитис. Тази тема ще присъства в разговорите и на двете места.


И вероятно българската позиция за пред Москва и за пред Атина вече е уточнена и уеднаквена?


- Ние сме за това - всяко възможно трасе, минаващо през България - стига да е икономически изгодно, да бъде реализирано. А това да бъде икономически изгодно, зависи и от руската страна, и от мнението на големите петролни компании, които трябва да осигурят необходимите количества. Разбира се, аз ще имам срещи и с представителите на Газпром, и на ЛУКойл - и в крайна сметка ще коментираме не само държавната, а и икономическата позиция, която имат представителите на руския бизнес.


Когато говорим за нефтопроводи в България, винаги се споменават двата възможни пътя, двете трасета - АМБО и Бургас-Александруполис. Аз мисля, че и двата проекта трябва да се развиват паралелно, и се надявам да се реализира поне един от тях. И двата са добри за България - въпросът е кой път ще предпочетат големите нефтени компании. В крайна сметка собственикът на петрола ще каже откъде да мине той, кой път - до Егейско или до Адриатическо море, ще бъде избран.


Г-н Бакърджиев, две седмици след съобщението за деноминацията на лева преобладават съмненията в правилността на избрания момент.


- Когато няма принципни аргументи против деноминацията, недобронамерените реагират с измислени аргументи. Аз мисля, че 1 юли 99-а, когато ще се навършат две години от въвеждането на Валутния борд у нас, е подходящ момент за отпадането на трите нули. Две години са достатъчен период да се докаже финансовата стабилизация и икономическата промяна в нашата страна. Разбира се - има много спекулации главно от страна на опозицията. Четох Александър Томов, който се опасява, че така щяла да се скрие инфлация. Измислени аргументи - всеки, който се интересува от икономика, знае каква е инфлацията в момента у нас. По-скоро трябва да се говори за това - доколко отпадането на трите нули от нашите пари ще доведе до опростяване на операциите, на работата на самия пазар и разбира се - важен ще е психологическият резултат. Хората в България трудно привикват към десетки хиляди, милиони, милиарди. Ние никога не сме боравили с такива мерки. Според мен премахването на трите нули ще докаже още нещо - ние се връщаме към стабилна българска валута, стабилен и силен български лев. Това никой не може да оспори - останалото са импровизации.


Що за маньовър е криминалната акция Бургас-захар-митници? Дали бившата групировка доизмива физиономия, или просто правителството я довършва? Тъкмо изглеждаше, че Мулти се е отучила от нахалния тон и маниери в общуването с български правителства, но явно прекалено рано започна да очаква мир и любов.


- Аз нямам информация за самите документи, които се разглеждат от органите - данъчните и полицейските. Зная само едно - в България сега индулгенции никой не може да си купи. В България има място за почтен бизнес и ние никога не бихме тръгнали срещу почтен бизнес. Но там, където има сериозни нарушения, където се пристъпва законът - трябва и ще бъдем категорични. И трябва да се знае, че работата на едно правителство е да гледа доброто на държавата, оттам доброто на всеки един от нас - не на една или друга група, на един или друг холдинг.


Тоест вересиите трябва да се платят до последната...


- С вересиите свършихме.


Г-н Бакърджиев, вече година и половина носите много и мъчни ресори във вицепремиерския ви периметър. Дали има връзка между тях и едно ваше прозвище - Гилотината? Надявам се, че не го научавате тук и сега...


- Няма лесен ресор. За всеки от колегите има много работа. Факт е, че енергетиката, далекосъобщенията, строителството, транспортът, околната среда, атомната енергетика - всичко това е в моя ресор. Мисля, че хората, с които работя, работят много добре, но никой никога не е застрахован, че гилотината няма да мине и през него. Аз винаги съм бил привърженик на принципа - когато се захващаш с нещо, трябва да знаеш какво те очаква и да си го свършиш както трябва. Колкото повече време минава, толкова повече в България привикват, че в нашето правителство няма нито страх, нито притеснение. Има сигурност в отделните хора, че работим заедно, и това дава сили на всеки да бъде по-категоричен.


А колкото по-категорични са министрите - толкова по-добре си вършат работата.


Ще цитирам ваши думи - че правителството е добър отбор и всеки в него има състезателен номер. Кой е вашият?


- Разликата между екипа и отбора е в това, че в екипа са хора, взети заедно, които вършат едно и също нещо. В отбора всеки върши определена работа, затова има и свой номер. На срещата между Иван Костов и Рем Вяхирев в София, когато говорехме за икономика, за политика и спорт - Вяхирев сподели, че действително икономиката и политиката са спорт. Тогава премиерът каза: А централен нападател в нашия отбор е Евгений Бакърджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във