Банкеръ Daily

Александър Андреев

Сега е моментът за промени в изборното законодателство

"Фактът, че местните избори бяха насрочени доста по-рано, даде възможност подготовката да протече нормално и да бъдат проведени нормално самите избори". Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

Той посочи, че на вчерашната среща в президентството комисията е връчила 6-те тома от бюлетина си, съдържащи всички данни от проведените избори. Поставила е и някои от въпросите, които трябва да се обсъдят в рамките на следващата промяна на законодателството - опростяване на протоколите, така че да се допускат по-малко грешки и предварителна подготовка на членовете на секционните комисии.

Говорителят на ЦИК припомни въпросите, които президентът Румен Радев постави на срещата - купуването на гласове, контролираният вот, недействителните гласове. "Поставят се редица въпроси от гледна точка на законодателната уредба и как да бъдат разгледани. Тук трябва да има законодателна воля на парламента, за да могат да бъдат решени по нормативен път", посочи Андреев пред БНТ.

Според него чрез машинното гласуване могат да бъдат намалени недействителните гласове.

Като проблем при попълването на бюлетината говорителят на комисията посочи, че избирателите не разбират как правилно да отбележат префернциите. 

Андреев отбеляза, че първо трябва да приключат всички дела по обжалването на резултатите в административните съдилища, за да се направи по-подробен анализ. Според него именно сега е моментът за преценка, ако трябва да бъдат правени промени в изборното законодателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във