Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЕДМИНАТА ОТ ЦЕФТА

В Централноевропейското споразумение за свободна търговия - ЦЕФТА, до Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Румъния и Словения най-сетне се нареди и България.


Убедени сме в големите възможности, които ЦЕФТА предоставя за разнообразяване на структурата и активизиране на стокообмена, за възстановяването на смесените производства и създаването на нови, за насърчаване на инвеститорския интерес към нашите страни и за разширяване на контактите между бизнескръговете. С тези думи премиерът Иван Костов приветства търговските министри на държавите членки на ЦЕФТА и призова за формирането на обща стратегия за либерализацията на световната търговия. Страните от ЦЕФТА могат да изработят и съвместна стратегия при преговорите за присъединяване към Световната търговска организация на нови членове - важни наши партньори, като Русия, Украйна и държавите от ОНД, смята българският министър-председател. Споразумението ни отваря вратите за по-широко сътрудничество и ще убеди фирмите от всички страни да влагат повече инвестиции, е мнението на министъра на търговията и туризма Валентин Василев.


Присъединяването към ЦЕФТА осигурява достъп до 100-милионен пазар и подпомага подготовката ни за включване в Европейския съюз. В случай че някоя от партньорките ни бъде включена в него, двустранната ни търговска дейност ще се осъществява по правилата на съюза.


Една част от промишлените стоки, според подписаното споразумение, ще се търгуват в режим на пълна либерализация веднага. Но има групи, при които тя ще е по-плавна, поради преструктуриране на отраслите. Митата при тях ще отпаднат през 2002 година. Става дума за стоки от химическата и хранителната промишленост, от машиностроенето и металодобива.


Веднага ще отпаднат митата за твърда пшеница, семена, рибни консерви, какао, цитрусови плодове, подправки и други. Съществува група стоки, за които са въведени единни общоприети мита. Например за месо от едър рогат добитък, брашно, ръж, ечемик и овес митническата такса е 15%, при свинското месо - 20%, за мляко и сметана - 37%, зелето, морковите и салатите ще се облагат с мито от 10 процента.


Най-чувствителните хранителни стоки като колбаси, сирене, яйца, шоколад, олио, захар, картофи, грозде, домати, бира, вино, цигари и тютюн ще се търгуват на базата на определени тарифни квоти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във