Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЕДМИЦА, ДОМИНИРАНА ОТ ОЧАКВАНИЯ

Изминалата седмица донесе поредния провал за японската йена. Всъщност това не бе неочаквано, като се има предвид слабата икономика, ниският основен лихвен процент на страната и незадоволителните според валутните търговци мерки, заложени в правителствения пакет за стимулиране на растежа. В миналия си брой в. БАНКЕРЪ писа, че, ако интервенциите на централната банка на Япония не бъдат подкрепени от другите големи централни банки, нивата под 130 JPY/USD трудно ще бъдат задържани. И прогнозата се сбъдна.


Международният междубанков валутен пазар поначало не беше особено активен. Намалената работна следпразнична седмица и очакванията за резултата от срещата на министрите и на централните банкери от страните членки на Г-7, от редовното съвещание на помощния комитет към МВФ във Вашингтон, от заседанието на Комитета по парична политика към Бундесбанк оказаха своето влияние върху търговията. А публикуваните фундаментални данни за състоянието на отделните икономики стимулираха за кратко неособено ликвидния пазар.


С най-голям интерес се очакваше изходът от срещата на официалните представители от Г-7 във Вашингтон и по-специално - тяхната позиция за състоянието на японската икономика и за котировките на йената. В публикуваното комюнике седемте най-развити икономики в света подкрепиха усилията на Япония да стимулира икономическия ръст чрез повишаване на вътрешното търсене. Бяха оценени положително и мерките за коригиране на прекалено обезцената йена. Но на най-важния въпрос - ще има ли координирани интервенции на централните банки на страните от Г-7 в подкрепа на йената, бе отговорено отрицателно и валутните търговци купиха отново щатски долари срещу японски йени. Публикуваните данни за икономиката на страната също не бяха окуражителни. Поръчките за машини намаляха с 14.8% през февруари в сравнение с януари. Обявените през март 1816 фалита представляват най-високото от 13 години насам ниво на този показател. Февруарският индустриален продукт също беше ревизиран в отрицателна посока. И единствено излишъкът по текущата сметка на Япония за февруари скочи с 97.1% в сравнение със същия период за миналата година. Той достигна 1.665 трлн. йени при прогноза от 1.410 трлн. йени. Все пак, въпреки че японската валута беше продадена, най-интензивна бе търговията с британския паунд и швейцарския франк. Защото споменът за интервенциите на японската централна банка е все още пресен, а специалистите са на мнение, че те ще продължат, макар и само като успокояваща пазара мярка. Като се имат предвид навиците на Bank of Japan, която продава долари или когато обявяват данъчни намаления, или когато предстои прилагане на стимулиращи мерки на правителството, най-вероятната дата на поредната изява на BOJ е 24 април. Тогава се очаква управляващата страната Либералнодемократическа партия да представи повече детайли от програмата си за подкрепа на икономиката. Европейската сесия на валутата в петък приключи с котировки 131.75 JPY/USD, 72.75 JPY/DEM и 222,20 JPY/GBP.


Известни успехи постигна


германската марка


Тук основната интрига се въртеше около евентуалното повишение на основните лихвени проценти в Германия в петък, когато се проведе съвещанието на Комитета по парична политика към Бундесбанк. Пазарът се раздвижи и от слуха, че финансовият министър на САЩ Робърт Рубин е подал оставка. Но сконтовият и ломбардният лихвен процент останаха непроменени на нива съответно 2.5 и 4.5%, а през следващите две седмици репо-операциите ще носят 3.3% годишна лихва. Рубин обаче заяви, че смята да поостане за известно време. Но не особено убедителните данни за икономиката на САЩ, покупките марка/йена и очакванията, че след пет-шест седмици може да има по-високи лихвени проценти, оказаха натиск върху долара и европейската сесия приключи на ниво 1.8090 DEM/USD.


Доста слаба седмица имаше и


британският паунд


От публикувания доклад на британската търговска камара стана ясно, че експортните поръчки и продажби са достигнали до най-ниското си от седем години равнище. Това накара доста валутни търговци да се замислят доколко силата на английската валута съответства на слабите икономически показатели, подсказващи забавяне на икономическия ръст. Все пак котировките на паунда се запазиха относително високи, особено спрямо щатския долар и японската йена, отчасти поради коментара на финансовия министър Гордън Браун, в който не се отдаваше значение на ролята на краткосрочните валутни колебания. Освен това членовете на Комитета по парична политика към централната банка на страната продължават да са разделени поравно в мненията си за евентуалното бъдещо повишение на основния лихвен процент. Европейската сесия в петък приключи със стойности 1.6840 USD/GBP и 3.0440 DEM/GBP.


У нас междубанковият валутен пазар беше предпразнично спокоен. Изтъргуваните среднодневни обеми бяха в размер на 44.9 млн. г. марки при 74.5% участие на щатския долар. В сравнение с ниския, измерващ се в стотинки марж между средния курс купува и курс продава на лева срещу марката, маржовете при останалите валути, особено спрямо щатския долар, британския паунд и швейцарски франк бяха от порядъка между 2 и 5 лева. Това е сравнително нормално, като се има предвид подвижният международен пазар, скромното участие на банките в спекулативни валутни операции и фактът, че курсовите разлики от валутите, различни от германската марка, са основният източник на доход при обмена лев-конвертируеми валути.

Facebook logo
Бъдете с нас и във