Банкеръ Daily

Общество и политика

Седем министерски оставки за две години

Оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов е седмата по ред в третото правителство на Бойко Борисов. А само преди десетина дни то преполови мандата си – кабинетът положи клетва пред парламента на 4 май 2017 година. Тоест, за две години от него са си тръгнали седем министри, което не говори особено добре за стабилността на управлението.

Преди Порожанов, в края на март си тръгна министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя подаде оставка, след като медии изнесоха информация, че висши функционери на ГЕРБ са си пазарували луксозни апартаменти на занижени цени в скъпи столични квартали. Разбра се, че Цачева и сестра й са се сдобили с евтин апартамент в баровския квартала "Изток".

В разговор с премиера Бойко Борисов самата министърка пожелала да напусне правителството. И той приел оставката й без забавяне.

През ноември 2018-а пък вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов беше принуден да хвърли оставка след дълговременни протести на майките на деца с увреждания, които той обиди с непремерени думи. Месец по-рано в свое изказване Симеонов нарече майките "кресливи жени с уж болни деца". Министър-председателят се разграничи от думите му и го призова да се извини. Но вицето се заинати и отвърна във Фейсбук: "Знам, че истината боли, но не се отказвам от нито една своя дума".

След като протестите се засилиха, Симеонов все пак напусна правителството и се върна на депутатската банка. Той така и не разбра какво точно се е случило и продължава да се изживява като жертва на злостна медийна кампания.

На 31 август 2018-а паднаха едновременно три министерски глави. Вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и регионалният Николай Нанков се разделиха с постовете си заради избухналия скандал с трагичната катастрофа на автобус край Своге, при която загинаха 20 души. Тогава премиерът Борисов изтъкна, че те нямат пряка вина, но подават оставки като знак за поемане на морална и политическа отговорност. Е, така я поеха, че Ивайло Московски намери тих пристан във вицепрезидентското кресло на Черноморската банка за търговия и развитие. Николай Нанков се върна в регионалното министерство като заместник-министър на Петя Аврамова. А Валентин Радев седна на депутатската банка.

Всъщност първата министерска оставка в третото правителство на Бойко Борисов беше тази на здравния министър. Само пет месеца след началото на мандата, в края на октомври 2017-а, проф. Николай Петров се раздели с поста си. Това се случи след излъчен репортаж по телевизията за обществени поръчки, спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. По същото време проф. Петров е бил шеф на ВМА. Сключените договори са били за близо 1,2 млн. лева. Между другото, случаят е бил отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство.

За изминалия двугодишен период има и две подадени, но неприети от премиера Борисов министерски оставки. През февруари 2018-а енергийният министър Теменужна Петкова обяви, че подава оставка. Причината бяха съмненията около сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ у нас. "Разговарях с премиера и това, което смятам, че трябва да се направи при тази ситуация, достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Аз разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка при него и той ще реши какво да прави", заяви Петкова, след твърдения за приятелски отношения с кандидатката да купи електроразпределителното дружество Гинка Върбакова. Но коалиционните партньори на ГЕРБ – "Обединени патриоти", твърдо се възпротивиха срещу освобождаването й от поста и тя остана министър на енергетиката.

През юни миналата година, в разгара на протестите на майките на деца с увреждания, социалният министър Бисер Петков подаде оставка, която първоначално беше приета от Борисов. В разговор с него той обяснил, че напуска правителството поради невъзможността да овладее създалото се напрежение. Малко по-късно същия ден една от майките на деца с увреждания, които протестираха пред парламента заяви, че ако министър Петков не бъде върнат на заеманата позиция, за да довърши преговорите си с тях, ще поискат оставка на цялото правителство. И Бойко Борисов го върна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във