Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЕДЕМ ДНИ ПРИСЕДНА НА ТБ СЛАВЯНИ

Безславно завърши поредното съдебно заседание по делото за обявяване на радиотелевизионна компания Седем дни в несъстоятелност, което се състоя на 12 май 2000 година. То бе образувано в средата на 1998 г. по иск на Стоян Митов, синдик на фалиралата ТБ Славяни, срещу компанията, която е акционер и едновременно с това длъжник на банката.


Съдът на няколко пъти назначаваше експертизи, които да установят размера на дълговете на РТК Седем дни и нейното финансово състояние. Експертите обаче все не успяваха да си свършат работата докрай.


Представената на 12 май тройна счетоводна експертиза за финансовото състояние на компанията не се хареса на нито една от страните по делото. Заключението на трите вещи лица е, че Седем дни е изчистила дълговете си към затворената банка още на 17 януари 1997 година. Въпреки това обаче заемите все още фигурират в пасива на телевизионната компания. А това от своя страна намалява сумата на необременените със задължения активи на Седем дни.


Борис Бошнаков, адвокат на Славяни, пък представи нови доказателства по делото, които представителите на РТК Седем дни помолиха съда да не приема. Те се обосноваха с факта, че Бошнаков не е внесъл въпросните документи съгласно изискванията на Данъчния процесуален кодекс. Според тях кредиторът, който настоява да се открие производство по несъстоятелност срещу дадена фирма, е длъжен да внесе молбата си първо в данъчната администрация и в Агенцията за държавни вземания и чак след това в съда.


Съдията не уважи молбата и на представителите на РТК Седем дни. Той прие новите доказателства, възложи допълнителна задача на вещите лица и отложи делото за 6 октомври 2000 година.


Спорът между Стоян Митов и Седем дни е в методиката, по която е изчислявана наказателната лихва върху дълга на компанията. Искът на синдика на затворената банка е за около 500 хил. нови лева, докато анализът на вещото лице, представен още на 17 декември 1999 г., показа, че общите задължения на телевизионната компания не надхвърлят 17 хил. нови лева. РТК Седем дни пък претендира, че има да си взима около 900 хил. нови лева, които Славяни й дължи по подписани рекламни договори с телевизионната компания 7 дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във