Банкеръ Weekly

Общество и политика

Седем часа... разлика

И преди началото на консултациите Цецка Цачева демонстрира не чак толкова дружелюбно отношение към колегите си.

Седем часа, че и повече. Толкова време продължиха консултациите между ГЕРБ и Реформаторския блок в сряда (15 октомври). Първоначално те приличаха на приготовления за тридневна циганска сватба, а накрая май ще се окаже, че булката и младоженецът хич не се харесват. Или просто сватбата е българска и сега е дошъл моментът за краденето на булката.

Случилото се обаче изобилства от детайли. Един от тях бе, че преговорният екип на блока не беше от трима, а от четирима души - двамата заместник-председатели на ДСБ и ДБГ - Петър Москов и Димитър Танев, съпредседателят на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов и Трайчо Трайков - бивш енергиен министър в кабинета "Борисов" и сега член на Гражданския съвет на блока. Това даде повод на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата да изтъкне, че увеличавайки броя на хората за преговорите, от Реформаторския блок са показали, че са нестабилен организационен партньор. По адрес на Трайков пък директно изригна: "И довели този, дет съм го уволнявал."
Конфузно някак, след консултациите липсваха уводните слова на триото Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова по какво са успели да постигнат договорка двете страни и по кои от вижданията си се различават. За сметка на това Цачева заяви:


"Получихме много отговори, но за съжаление не получихме най-важния - как можем да съставим стабилно правителство, без да сме наясно с това колко надежден партньор е Реформаторският блок?".


И с половин уста намекна, че Народната партия "Свобода и достойнство" (НПСД) си запазва правото на "особено мнение" в случай на възможен трети партньор (разбирай Патриотичният фронт).

Цачева допълни, че от разговорите станало ясно, че има вероятност 23-мата народни представители от блока да не гласуват по един и същи начин, което би застрашило бъдещото парламентарно мнозинство. Тя навярно остана разочарована, че не всички членове на блока ще пристанат на ГЕРБ толкова лесно, както го направиха Меглена Кунева и Божидар Лукарски.
Самата Кунева пък бе засечена в началото на седмицата в централата на партията на Бойко Борисов. Разбира се, след като беше "хваната в крачка", тя побърза да изтъкне, че посещението й било свързано с бъдещото членство на нейната партия в Европейската народна партия (ЕНП). Може и така да е, но едва ли е "забравила", че именно сега е моментът, в който една или друга среща с някого се асоциира със схемата "аз на теб, ти на мен" за съставянето на кабинет. За капак Кунева инициира вътрешнопартиен референдум, за да се допита до членовете на партията си какво да бъде отношението спрямо ГЕРБ.
Въпреки многото изречени думи - по време и след срещата, резултатът от разговорите между ГЕРБ и РБ обаче е крайно неясен. Това даде повод за коментари, че освен в парламента текат и паралелни разговори и срещи в Банкя."Дойдохме на тези преговори с ясното желание за конструктивен диалог и за достигане на стабилно парламентарно мнозинство с участието на Реформаторския блок. По конкретни, зададени от ГЕРБ, теми постигнахме сходство - по над 90%, с едно-две изключения", каза Петър Москов.


Изглежда обаче, че въпреки идентичните платформи и дългите консултации, двете страни са си говорили на различни езици, след като представиха диаметрално различни позиции. А и е твърде вероятно неразбирането да е породено от нежелание за това.

Възелът за съставяне на работеща коалиция съвсем се заплете, след изказването на отцепника от ДПС и бивш лидер на младежкото движение Корман Исмаилов:"Поставихме нашата чувствителност към надигащия се в страната национал-популизъм, расизъм и ксенофобия, които ще имат по-силно представителство в 43-ото Народно събрание. Специално за нас и евентуално за участие в стабилно мнозинство е важно дали ще зависи от представители на този национал-популизъм и дали голямата партия ГЕРБ ще даде гаранции, че няма да се достигне до противопоставяне и нагнетяване на етно-религиозно напрежение и омраза."


Сагата получи и подобаващо развитие. Първо Радан Кънев упрекна ГЕРБ, че не желае да се бори с мафията и да се разграничи от модела на управление "Пеевски". Именно затова триото на ГЕРБ търсило претекст за прекратяването на преговорите. И допълни, че блокът остава на позицията за борба с мафията, но явно от партията на Борисов се притесняват от провеждането на реформи.

По-късно от там репликираха Кънев с прессъобщение, че не било добре да обикаля медиите и да говори за неща, на които не е присъствал. Затова било най-добре, ако има следващи преговори, то той да вземе участие в тях.
Говорителят на Реформаторите в оставка прие предложението с умерен тон на фона на тежките удари, които си размени с Борисов през изминалите дни, и сподели, че това било най-разумната и отговорна позиция. Именно затова при следваща среща един срещу друг трябвало да седнат Бойко Борисов и неговият екип с председателите на блока. И отново тънко подметна, че съставът на реформаторски кабинет не е необходим на една или друга партия, а за възстановяването на законността в страната. Видиш ли, ако Борисов не е с Реформаторите, то тогава не е и за спазването на законите.

Очевидно е, че настояването на блока за реформи в съдебната система също не са по вкуса на ГЕРБ. Друг проблем, който поставя на карта възможността за сформиране на бъдещ кабинет, е и отношенията между "Патриотичния фронт" (ПФ) и самите реформатори, след като неотдавна патриотите скочиха срещу Иван Костов и Меглена Кунева, като обявиха, че двамата трябвало да бъдат арестувани. Отделно при срещата с ГЕРБ Валери Симеонов от ПФ сподели, че са "резервирани" по отношение на това НПСД на Корман Исмаилов да влезе във властта.

В цялата тази какофония обвързаните един с друг "спасители" на нацията сякаш не си дават сметка, че си играят с политическата стабилност на страната, което пък води до още по-голямо недоверие към институциите у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във