Банкеръ Daily

Общество и политика

СДВР: Няма да допуснем ново блокиране на кръстовищата

Полицейската акция в столицата тази нощ, по време на която бяха премахнати палатковите лагери от трите възлови кръстовища, е била с цел да се предотврати ескалация на напрежението между протестиращите и недоволните граждани от блокирането на движението.

Органите на реда няма да допуснат ново затваряне на ключови пътни артерии. Това стана ясно от думите на зам.-началника на „Охранителна полиция“ в СДВР Тони Тодоров на брифинг пред журналисти.

„След толкова дни на протести в СДВР последната седмица постъпиха стотици сигнали и жалби на граждани – една от жалбите е с 422 подписа на граждани, недоволни от създалото се положение с блокиране на кръстовища и дебело подчертавайки в своята жалба, че им се ограничава правото на свободно придвижване“, каза Тодоров.

По думите му решението за премахването на палатките е било взето вчера. "Преценихме, че, на базата на това недоволство, което се излива и към нас, и към хората на кръстовищата, може то да доведе до ескалация на напрежението и ситуацията да се усложни доста", обясни той.

По време на акцията 12 души били задържани. Бусът на „Системата ни убива“ е репатриран на наказателен паркинг.

"Категорично заявявам, че физическа сила беше използвана само срещу едно лице на „Орлов мост“, което отказа да напусне платното – силата беше наистина в рамките на нашите правомощия, няма претенции и от лицето. Беше хванат под мишници и изведен“, подчерта зам.-началникът на „Охранителна полиция“.

Той отбеляза, че протестите не са били заявени в общината.

„Правото на всеки човек да протестира е уредено в определени подзаконови нормативни актове. Всеки има право да протестира, но заявявайки това в съответната община и протестирайки по определен ред и начин. Осигурили сме правото на свободно придвижване на всички граждани, чието мнение се различава от това на протестиращите“, категоричен беше Тодоров.

По-рано днес един от организаторите на протестите - адв. Николай Хаджигенов, заяви пред БиТиВи, че барикадите ще се върнат и вече ще са на още повече места. 

Пиарът на ГЕРБ Никола Николов коментира, че акцията по премахване на блокадите е протекла координирано в цялата страна, в даден час, защото е забелязано вероятно, че през деня хората са шумни, а през нощта, когато няма медии, те са тихи.  По думите му стотици, дори милиони граждани, са искали да преминават свободно. 

"При акцията видяхме, че на местата на блокадите има 10-15-20 човека. Протестиращите оказваха съдействие на органите ред, когато няма камери има груби изрази и противопоставяне", каза още Николов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във