Банкеръ Daily

Общество и политика

СДС застана зад Гроздан Караджов, отказа се от Трайчо

След като преди седмица Реформаторският блок избра Трайчо Трайков за претендент за президент, но лидерът на СДС Божидар Лукарски категорично заяви, че партията му няма да приеме тази кандидатура, днес стана ясно, че сините продължават да държат на Гроздан Караджов, както и в самото начало.

Това е решението на НИС на СДС, обявено пред медии в парламента от зам.-шефа на синята партия Румен Христов. СДС направи завоя само един ден преди събирането на изпълнителния съвет на Блока, който утре трябваше да утвърди кандидатурата на Тряйков. Той е и бивш министър в първия кабинет на ГЕРБ, чиято оставка бе поискана от премиера Бойко Борисов. Караджов е избраникът на СДС и заради това, че не е бил нечий друг министър, а и неговата номинация беше на първо място във вътрешнопартийното проучване на сиините.

"Продължаваме да считаме, че Караджов е автентичният десен кандидат, свързан винаги с десницата, който не е участвал в правителствата на други партии като Трайков", напомни Румен Христов.

Срещу Караджов гласуваха всички партии в блока, включително и ДСБ, с които той беше доста близък като депутат от гражданската квота на РБ. "За" неговата номинация бяха само от СДС и БЗНС.

Въпреки решението на НИС на СДС, Христов пак повтори казаното и миналата седмица - а именно, че ако останалите партии подкрепят Трайков, сините ще приемат това решение и няма да станат причина за разцепление на РБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във