Банкеръ Daily

Общество и политика

СДС за яйцата по фасадата на ''Раковски'' 134: Омърсиха символ на демокрацията

СДС определи като омърсяване не символ на демокрацията снощните действия на протестиращите срещу правителството. Демонстрантите замерваха с яйца и домати сградата на партията на ул. "Раковски" 134, тъй като там е и централата на партията НФСБ, участваща в коалиционното управление.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи в четвъртък решението, взето на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" - че правителството няма да подава оставка и че Бойко Борисов ще остане премиер до провеждането на редовните избори през март догодина. Тази новина предизвика гнева на протестиращите и те демонстрираха възмущението си, замеряйки сградата, където се помещава централата на партията на Симеонов, с яйца и домати.

От СДС, които се явиха на последните европейски избори заедно с Борисовата политическа формация и дадоха заявка, че имат амбиции да се явят с ГЕРБ и на следващите парламентарни избори, са на мнение, че яйцата и доматите по фасадата са поругали сграда, която е символ на демокрацията у нас. Те се опасяват, че "искрените протестиращи отново ще бъдат излъгани и употребени от задкулисните кукловоди, които не искат истинска промяна, а промяна на стратегическата ориентация на България от Европа към Русия и Евразия".

Освен това от СДС приветстват действията на полицията, която през нощта премахна палатковите лагери на демонстранти в цялата страна.

Ето и пълния текст на позицията на Съюза на демократичните сили:

Снощи група протестиращи поругаха сградата на „Раковски“ 134 заради пребиваваща от известно време там партия, част от управляващата коалиция.

Тази сграда за поколения българи е символ на демокрацията. От нея, преди 30 години, започна превръщането на България в свободна държава, откъсването й от Москва и връщането й на картата на Европа. Благодарение на СДС в момента всеки може да изразява свободно мнението си, да пътува, да избира и да бъде избиран, да протестира, когато не е съгласен и да заявява своите позиции.

Хората, които снощи замеряха сградата едва ли са се замислили, че по този начин не изразяват само протеста си срещу управляваща партия, а омърсяват символа на демокрацията в България.

„Раковски“ 134 не е фасада, а история. И посегателството към нея, независимо по какви причини, е поругаване на всичко постигнато след комунистическия режим. Ако снощните протестиращи не са се замислили, овладени от еуфорията на колективната безнаказаност, то режисьорите със сигурност знаят какво правят. Опасяваме се, че искрените протестиращи отново ще бъдат излъгани и употребени от задкулисните кукловоди, които не искат истинска промяна, а смяна на местата във властта. И не само смяна на местата, а промяна на стратегическата ориентация на България от Европа към Русия и Евразия.

СДС е организирала многохилядни протести за доброто на България, а не за да защитава частни олигархични или руски интереси. Подкрепяме правото на протест, но настояваме полицията да не допуска вандалски актове и тормоз над гражданите! Никъде в Европа не се толерират подобни действия. Демокрацията е свобода, законност, но и ред.

Конституционното право на протест не трябва да бъде за сметка на гражданските и конституционните права на останалите българи. Държавата не бива да абдикира от своите задължения, когато става въпрос за гражданския мир. Подкрепяме правото на протест, но без блокади и затрудняване на придвижването и нормалния живот на останалите хора. Те също започнаха своя организация и подписка и това можеше да доведе до сблъсъци. Затова намесата на полицията, която успя без сериозни конфликти и ескалация на напрежението да премахне блокадите, заслужава адмирации.

Подкрепяме всички демократични и законови начини за постигане на целите на гражданското общество, защото ние, от СДС, започнахме борбата за това и никога няма да отстъпим от идеите си.

Подкрепяме правото на протести, но не и с цената на вандалски актове, поругаване и беззаконие.

Подкрепяме правото на протест, но на искрено загрижените за бъдещето на България хора, а не на тези, които купуват палатките, доматите и пъдпъдъчите яйца и ги употребяват за собствените си политически цели. Платените провокатори само обезценяват смисъла на гражданския протест и противопоставят едни българи срещу други.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във