Банкеръ Weekly

Общество и политика

СДС ВЕЧЕ НЕ СЕ РЕКЛАМИРА КАТО ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА

Стъпка по стъпка Иван Костов овладява отново партията си. Поне така изглеждат нещата отстрани. Така ги представят и политиците от най-близкото му обкръжение. Според тях обаче критичният момент все още не е отминал напълно. Точно поради това сега не бива да се рискува с някое излишно движение и да се разруши балансът между силите в СДС, който Костов едва успява да крепи. Тази била причината да се забави и решаването на проблема с в.Демокрация. През седмицата, противно на очакванията, лидерът на управляващата партия заяви, че въпросът няма да се поставя за обсъждане в Националния съвет на СДС, а ще се решен в много по-тесен кръг, вероятно от заинтересовани и най-високопоставени партийни шефове. Идеята за обявяване на конкурс за концепция на вестника и управлението му оставала актуална, но как ще бъде реализирана в този тесен кръг, Иван Костов отказва да коментира. По думите му проблемите на в.Демокрация били вътрешнопартийни и не засягали нито масмедиите, нито обществото.


В политиката обаче няма вътрешнопартийни тайни. В тази сфера всичко е на показ пред обществото и то може да си прави изводи и преценки от действията и решенията на политиците. Така, че синият председател не трябва да очаква, че обществото ще оттегли интереса си от т.нар. вътрешнопартийни трудности в управляващата организация. Още повече, след като практиката недвусмислено доказва, че подобни вътрешни проблеми понякога лесно прерастват в държавни и обществени.


Други източници са на мнение, че Костов не отлага решаването на въпроса с партийния вестник заради сблъсък на интереси. Напротив, председателят на партията усилено търсел правилното решение, но все още нямал готовност да го посочи. Личните му колебание били основната причина за бавенето на нещата. Новото решение не може да бъде толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед, твърдят негови съпартийци. То трябвало изцяло и принципно да елиминира възможностите за повторение на сегашната ситуация. Сините подчертават, че най-важното е да се намери такъв механизъм, който занапред да не позволява използването на изданието във вътрешнопартийни битки.


Здравето на партията е толкова крехко, че все още е рано дори за възстановителни процедури, коментират депутати в парламентарните кулоари. При това положение, приемането на Хартата за ценностите на СДС трябва да се възприема повече като обезболяващо, отколкото като истинско лечебно средство. След десетгодишно съществуване СДС най-после успя да създаде един истински идеологически документ. Интересното сега е дали със същия успех ще съумее и да се консолидира около него. Само за месец моралният кодекс прелетя през цялата страна, събирайки, по думите на създателите и вдъхновителите му, одобрението на всички членове на съюза. Такова бързо и безконфликтно съгласие много напомня на онази стара позната практика, при която съгласието е просто форма на незаинтересованост. Във вторник (30 май) документът беше единодушно приет и от Националния съвет на сините. В кратка едночасова дискусия преди това, тихомълком и без дори да забележат всички присъстващи, синята партия се превърна от християндемократическа в просто народна партия. С това решение председателят на партията е отговорил на опасенията на някои представители на смесените райони, че наименованието християндемократическа стряскало поклонниците на Аллаха например.

Facebook logo
Бъдете с нас и във