Банкеръ Daily

Общество и политика

СДС скочи срещу Тимерманс

СДС разпространи позиция за преговорите между лидерите на страните от Европейския съюз във връзка с избора на нов председател на Европейската комисия. В нея десните категорично се обявяват срещу възможността представител на европейските социалисти да оглави Европейската комисия. 

Ето позицията на СДС: 

"Ние, в Съюза на демократичните сили, не сме съгласни с решението и готовността на лидерите на партии, членки на ЕНП, заради задкулисни договорки да предадат най-важната позиция в Европа на социалистите. Постът председател на Европейската комисия не може и не бива да бъде отстъпван от победителите ЕНП на победените социалисти. Това е предателство към избирателите на ЕНП. Тя спечели изборите, но сега доброволно и недалновидно е готова да подари властта на своя основен политически опонент. 

Обяснението, че дясноцентристката ЕНП ще бъде компенсирана с други два поста, са неприемливи за СДС, защото: Няма по-важен пост от този на председател на Европейската комисия. Той е диригентът на европравителството и в значителна степен определя политиката на Европа; Европа, както и България, имат нужда от дясно управление; Европа има нужда от ускорен икономически растеж; този приоритет води до развитие на общността в много по-голяма степен от това, което предлагат социалистите. Да, социалните политики са важни, но не са водещи за просперитета на Европа. Най-важен е растежът на икономиката. Съвременният свят се променя много динамично и мястото на Европа, като една от водещите сили, не е запазено. Конкуренцията между ЕС, САЩ, Япония и Китай е огромна и Стария континент не може да става заложник на социалистически експерименти; 

В СДС споделяме и нашите опасения, че г-н Тимерманс не е добър вариант за България, защото: Той е противник на влизането ни в Шенген и Еврозоната и холандец по националност – от държава, която пречи на присъединяването ни към Шенген. Позицията на СДС винаги е била, че Шенген и еврозоната са национален приоритет за нашата страна, нейната най-важна кауза в момента. Ако сега ни бъде отнет този шанс, следващият ще бъде след години. Време, безвъзвратно загубено, което ще забави развитието ни. Г-н Тимерманс е защитник на Истанбулската конвенция, която българското общество решително отхвърли. 

Независимо че на конгреса в Хелзинки СДС гласува водещ кандидат на ЕНП да бъде финландецът Александър Стуб, след избирането на г-н Манфред Вебер ние твърдо застанахме зад него и продължаваме да го подкрепяме за председател на ЕК, защото Европа е изградена на базата на правила, а не на задкулисни договорки. След като в Лисабонския договор е постановен начинът за излъчване на кандидати за председатели на ЕК, той трябва да се спазва. Не бива един президент, та бил той и френският, да отхвърля вече приети правила, защото не отговарят на интересите му в момента. Нашият евродепутат Александър Йорданов, който е с богат политически опит и познава отлично социалистите, не случайно заяви, че няма да подкрепи социалист за председател на еврокомисията. 

Призоваваме ръководството на ЕНП, спечелила най-голямата подкрепа и доверие на европейските избори, да постигне съгласие и да излъчи кандидат от партията за председател на Европейската комисия, който да бъде приет от ръководителите на страните-членки на Европейския съвет и да получи необходимата подкрепа в ЕП, се казва в позицията на СДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във