Банкеръ Daily

Общество и политика

СДС скочи срещу поскъпването на тока за индустрията

СДС остро критикува рязкото увеличение на тока за индустрията през последните 8-9 месеца. Според официална позиция на партията дефицитът, с който се обяснява скокът на цените, е изкуствен, търговски, а не заради липса на производствени мощности на електроенергия.

Истинските причини за поскъпването на електроенергията според текста на становището са, че някой прави свръхпечалба от цената на тока и че това е пореден опит да се убеди обществото, че има дефицит на електроенергия и трябва да се рестартира АЕЦ "Белене".

От СДС твърдят точно обратното. България има в излишък мощности, които задоволяват не само нашата икономика. Само за последната година и половин са изнесени близо 11 млн. киловатчаса електроенергия, на стойност около 860 млн. лева, т.е. на цена около 80 лв. на киловатчас. Това са доста по-ниски стойности в сравнение с достигнатите у нас 200 лв. (своеобразен връх при цените на електроенергия в ЕС). Въпросът е защо част от тази електроенергия не остава за българската индустрия, а се изнася, като се има предвид и факта, че половината от нея е субсидирана.

Българската индустрия е много по-важна, гласи декларацията, отколкото печалбата на търговците. Бизнесът не трябва да става жертва на игрите с цената на тока и на интереси, свързани с АЕЦ "Белене".

Демократите задават въпроса "Как да развиваме индустрията, когато спекулативно се повишават цените на електроенергията, която тя ползва?!" Те са категорични, че допусканите спекулации с цената на свободния пазар на електрическа енергия не са от полза на българската индустрия, нито на бизнеса, нито на икономиката, нито на гражданите. Те призовават правителството да ограничи и изключи спекулантите от пазара; Настояват и възможно най-бързо да се създаде нова платформа за големите индустриални ползватели. Също така, според тях, трябва да се регламентира начина на доставяне на електрическа енергия с производителите, с цел осигуряване на нужните количества на пазара. Чрез тези мерки достигнатите пикови цени, особено при договорите "ден напред", ще бъдат ограничени.
Демократите са сигурни, че ако не се реши този въпрос, енергоемката икономика на България ще става все по-неконкурентноспособна, а това ще се отрази и на цените на стоките, които произвежда.

Освен това, СДС е на мнение, че исканията за дерегулация на пазара на електроенергия за бита и освобождаването на цените, не е най-доброто решение. место дерегулация, трябва да има справедлива регулация – консуматорите на битова електроенергия да бъдат разделени на групи. Тези, които ползват минималните необходими количества и имат финансови затруднения, да плащат по-ниска цена, а живеещите в палати с покрити басейни, с консумация на ток колкото малко предприятие, да плащат по-високи цени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във