Банкеръ Daily

Общество и политика

СДС се похвали с ролята си за победата на Фандъкова

S 250 6d276f4e 708a 4ef3 850d d6df0ebd9935
S 250 23c72d22 0c48 430a b997 e5daf5e1a0e2

Подкрепата на СДС била решаваща за избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София за четвърти мандат. Такъв извод направи лидерът на демократичните сили Румен Христов на пресконференция в централата на партията.

По думите на Христов след местните избори всички се хвалят, че са победители, но от СДС са скромни и няма да кажат, че са "големите победители, защото има по-големи от тях". Приносът на партията в София бил решаващ, а тежестта на политическата сила се измерва с около 25 000 гласа. От СДС благодариха и на ДСБ, че са гласували в дясно.

Сините се похвалиха и с резултата от проведените местни избори в страната - със 193 общински съветници и 4 областни града, в които се явиха в коалиция с ГЕРБ - Видин, Монтана, Кюстендил и Плевен, както и с 10 общински кмета. Тепърва се броят и селските кметове.

Христов смята, че това, което е постигнала партията на тези избори, е един добър резултат. От СДС участвали самостоятелно на няколко места. Изводът бил, че десницата е победила и картата на България е синя.

Според лидера на десните сблъсъкът на местните избори е бил политически- между ляво и дясно, затова от СДС не са имали никакво колебание дали да подкрепят ГЕРБ. Една от причините била членството на ГЕРБ и СДС в Европейската народна партия, както и твърдото мнение, че БСП не са алтернатива нито в София, нито в България. "Левицата остана непроменена комунистическа формация, която не заслужава да управлява България, тъй като води страната до кризи", заяви Румен Христов.

"СДС показа, че когато десницата е обединена, може да побеждава. В Карлово това е първата победа на десницата още на първи тур", похвали се кметът на града Емил Кабаиванов, който спечели четвърти мандат." Ние не сме самохвални и самодоволни, това е доказателство, че ръководството на партията е направило правилно своя избор", подчерта градоначалникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във