Банкеръ Daily

Общество и политика

СДС приветства идеята на Борисов за промени в Конституцията

Решението на министър-председателя Бойко Борисов да предложи свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция е държавническо и навременно. Това е исторически момент, който СДС отдавна очаква, за да се поправят старите грешки на прехода, когато с компромис беше приета наложената от БСП (БКП) Конституция. Това гласи позицията на СДС по повод обръщението на Борисов, че иска свикване на Велико народно събрание и промяна в Основния закон. 

Според Съюза на демократичните сили (това, което е останало от него) само с изменения в Конституцията може да има реална промяна на модела и да се отговори на исканията на гражданите.

"Кой, ако не десните партии, членки на ЕНП, могат да затворят страниците на Лилово-Лукановата Конституция и да направят историческата стъпка към нов основен закон - модерен, европейски и адекватен на реалността. Десницата е призвана да извърви докрай пътя, който започнахме преди 30 години - за изграждане на достойна и демократична европейска държава", се казва в позицията на политическата формация.

Според партията на Румен Христов, която очевидно продължава да се смята за дясна, пътят към промяната минава през закона, а не през метежа. От СДС очакват депутатите да приемат идеята за свикване на Велико народно събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във