Банкеръ Daily

Общество и политика

СДС предлага двукамарен парламент и президентът да се избира от депутатите

Конституцията има нужда от реформиране, в нея са заложени капани. Това каза пред БНТ лидерът на СДС Румен Христов. "Свикването на Велико Народно събрание е много стара идея на Съюза на демократичните сили. 44 души не подписаха действащата Конституция през 1990 г., което обаче не беше достатъчно тя да бъде бламирана”, припомни той.  

"Ние бяхме вкарани тогава в капана на Велико Народно събрание и избор на Конституция. Защо бяхме вкарани в този капан? Защото нямахме опита и нямахме мнозинството. Конституцията беше наложена от БКП, беше много компромисна", обясни Христов.

Лидерът на СДС отбеляза, че по-голямата част от компромисите е целяла Столетницата да запази властовите си ресурси и да трансформират политическата власт в икономическа.

Румен Христов припомни гладната стачка на 39 депутати от СДС през 1991 г. Той каза, че действително сто и няколко сини депутати подписват основния закон, но заяви, че впоследствие многократно от СДС са изразявали мнението си, че Конституцията е несъвършена. "Освен това тя изигра своята роля", подчерта Христов.

За пример защо Конституцията трябва да бъде реформирирана, той даде противоречията между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, начинът на избиране на президента.

"СДС предлага двукамарен парламент. Президентът трябва да бъде избиран с 2/3 от двете камари на Българското народно събрание, а не директно. Изборът на президента е най-мажоритарният в страната, но по Конституция Президентът няма правомощия", обясни той и допълни, че е неправилно да се създава усещането, че президентът би могъл да има правомощия, равнозначни на премиера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във