Банкеръ Daily

Общество и политика

СДС похвали подписаната сделка за Ф-16

Одобреният от правителството доклад за покупка на изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили е стратегически важна и правилна за България стъпка, е позицията на СДС.

"Страната ни е част от НАТО, но трябва да има и собствен ресурс да обезпечава националната сигурност и да защитава българските граници не само по суша и вода, но и по въздух", категорични са от партията. Според СДС темата с изтребителите за българската армия не може да бъде разглеждана само в икономически или технически аспект, както се опитва БСП. Тя е свързана със стратегическото партньорство и политическата воля да го продължим с нашите съюзници от Северноатлантическия пакт. Опитите да се дискредитира сделката от страна на опозиционните сили не са безобидни и ни карат да се съмняваме, че са убедени евроатлантици, за каквито се представят.

Националните интереси на България не трябва да имат политически цвят. Докато БСП и сателитите й не го осъзнаят, не можем да постигнем това, от което се нуждаем най-много – национално съгласие по стратегическите за държавата въпроси, смята СДС. Сагата с постоянното отлагане на закупуването на бойни самолети трябвало да приключи веднъж завинаги. "Опитът за провал на сделката от страна на русофилските партии ни кара да си мислим, че тяхното желание е да продължим да наливаме пари в поддръжката на старите руски самолети с изчерпан ресурс и несъвместимост с евроатлантическите стандарти", изтъкват от партията.

Нейното становище е, че F-16C/D Block 70 са може би най-скъпите, но и най-добрите и масово използвани в Алианса.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във