Банкеръ Daily

Общество и политика

СДС пита с маски ли ще маршируват войниците на парада за Гергьовден

Във връзка с Цветница, Възкресение Христово и Гергьовден, Съюзът на демократичните сили призовава в своя позиция мерките срещу разпространението на коронавируса да се запазят и дори да се засилят там, където са установени рискове за нарушаването им по време на празниците.

От друга страна, СДС приветства възможността след празниците да се допускат разходки в паркове и планини, при спазване на всички предписания за безопасност. „Надяваме се, че с дисциплина и разум можем да преминем по-леко през този труден за българския народ период”, пишат от партията на Румен Христов.

В този смисъл, идеята парадът на българската армия за Деня на храбростта да се състои, трябва да бъде внимателно обмислена, посочват още от СДС. Според тях провеждането му вероятно ще повдигне духа на нацията, но сега здравето й е безспорен приоритет. Разходите, колкото и да са редуцирани, ще бъдат направени. „Не е ли по-добре тези средства да се насочат към належащите нужди на хората с бели престилки и служителите на реда на първа линия?”, питат от съюза.

„Наред с това, ако стриктно се спазват разпоредбите на Националния оперативен щаб, в което не се съмняваме, войниците и офицерите трябва да са с маски. Дали тази гледка ще повдигне духа на нацията?”, обръщат внимание върху тази страна на нещата от партията. И допълват, че „славната българска армия никога не е допускала нейно знаме да бъде пленено и затова трудно можем да си я представим да марширува с маски”.

В позицията се казва още, че досега България показа, че се справя с разум и търпение с кризата. „Не трябва да се отпускаме, защото виждаме какво се случва в други европейски държави, които не възприеха тази заплаха достатъчно сериозно. Болестта все още не е победена. Заради прекален оптимизъм може да загубим това, което постигнахме с много усилия и дисциплина! Нека да продължим така, за да се зарадваме скоро на щастлива развръзка!”, призовават от СДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във