Банкеръ Daily

Общество и политика

СДС отново иска да се явява с ГЕРБ на изборите

Румен Христов

"Ще продължим разговорите с ГЕРБ за съвместно явяване на изборите през юли. Има нюанси в преговорите, които предстоят. Надявам се, че ще намерим верните отговори и ще бъдем заедно. Това заяви председателят на СДС Румен Христов.

Като възможност за други коалиции Христов посочи, че опциите са две - коалиция с патриотично-консервативния блок или с "Демократична България", макар че преди две години от ДБ били прекратили разговорите.

"Ние направихме нелош резултат, имаме потенциал от още 10 - 15 хил. гласа, но дори и с него това не е достатъчно, за да прескочим бариерата. Ние ще бъдем по-скоро рационални, отколкото емоционални. Искаме нито един десен глас да не бъде загубен, така че ще намерим формула за коалиционно явяване, за да не бъдат загубени тези гласове", обясни пред БНТ председателят на СДС. "Очакваме по-предни места и ще водим преговори в тази посока. Преференциите, които бяха ползвани, бяха над 50%, това е благородно състезание", добави той.

СДС няма притеснения за ревизиите на предишното управление. "Ако някой е допуснал грешки, има си процедури, органи, които се занимават с това нещо, а не такива шумни комисии, които бяха създадени с предизборна цел", смята Румен Христов.

Той счита, че действията на президента Румен Радев са като на кандидат-президент и при всички положения той ще се опита да се възползва от това.

С ГЕРБ не са коментирани варианти за общ кандидат за президентските избори. "Бяхме се договорили, че нещата ако потръгнат, ще бъдем заедно един пълен цикъл от избори, затваряме цикъла с президентските избори и предполагам, че пак ще бъдем с тях", каза лидерът на СДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във