Банкеръ Daily

Общество и политика

СДС обяви конгреса на реформаторите за ненавременен

Националният съвет на СДС определи организирането на изборен конгрес на Реформаторския блок по време на предизборната кампания за предстоящия парламентарен вот като "нецелесъобразно и ненавременно". На свое заседание разширеното ръководство реши, че при организирането на такъв конгрес, СДС все пак ще участва в него и ще номинира лидера на партията Божидар Лукарски за председател на блока, съобщиха от пресцентъра на партията.

Решението за организиране на Съюзен конгрес през първата половина на септември, на който да бъде избран председател на блока, взеха лидерите на петте партии в него на 6 август, след като говорителят Радан Кънев, който е и лидер на ДСБ, подаде оставка.

Въпреки че не е официален кандидат за председателския пост в обединението, Кънев не отрича, че би се кандидатирал. Засега той е сочен и за фаворит от членове на Гражданския съвет на блока. Преди седмица тясното ръководство на СДС издигна Лукарски, а сега Националният съвет потвърди номинацията му.

Националният съвет на СДС потвърди още, че ще се яви на изборите с Реформаторския блок (партиите се регистрираха в Централната избирателна комисия като коалиция във вторник) и че ще спазва учредителното споразумение на блока, подписано през декември 2013 г. Според него вместо председател обединението има Изпълнителен съвет с 21 членове, който взима решения с квалифицирано мнозинство. Изпълнителният съвет в момента не функционира, тъй като се разпусна след оставката на Кънев.

От СДС са решили и да защитават позицията, че трябва да се запази статутът на партиите в "Реформаторския блок" като коалиция. Според учредителното споразумение те трябва да се обединят в "единен политически субект", но не се посочва кога трябва да стане това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във