Банкеръ Weekly

Общество и политика

СДС НЯМА ДА ТЪРСИ ПАРТНЬОРИ ЗА ИЗБОРИТЕ

СДС няма да влиза в никакви предизборни коалиции нито сега, нито по-късно. Тези намерения на синия елит потвърди пред БАНКЕРЪ член на НИС (Националния изпълнителен съвет). Според него няма да има и развитие в отношенията между управляващите и ДПС преди датата на вота.


Още на семинара в Пампорово стана ясно, че разногласията между т.нар. група на Костов и група на Бисеров за поведението към ДПС са ако не окончателно изгладени, то поне са затихнали. Възприетата напоследък от управляващите тактика изисква еднакво отношение към всички партии, независимо дали се намират в центъра, в дясно или в ляво от него. Изключение, разбира се, прави единствено БСП, за която сините прецениха още на националната си конференция, че не става за сътрудничество.


ДПС не е второ изключение. Движението не бива да бъде фаворизирано за сметка на останалите политически формации, бе тезата, която областният управител на Кърджали Пламен Иванов разви в Пампорово и която бе възприета от по-голямата част от ръководството на СДС. То прецизно ще дозира вниманието си към малките участници в политиката, за да не предизвика ревността или негодуванието на някои от тях, обясни Иванов.


Вестник БАНКЕРЪ научи, че на Раковски 134 вече се оформя стабилно мнозинство в полза на самостоятелното участие в надпреварата догодина. Тази информация обяснява и безметежното отношение на Иван Костов към някои намеци и декларации на ВМРО и БЗНС за евентуално излизане от сегашната коалиция. Шефовете на СДС дори ще настояват за откъсване и от основния в момента коалиционен партньор - Народен съюз, въпреки че в самия НС още не вярват на подобна перспектива.


Коалицията ОДС няма да престане да съществува, но няма да получи предизборно съдържание. Членовете й ще участват самостоятелно в предизборната гонка и ще подновят партньорството си едва след изборите с нови коалиционни клаузи. Управляващите наричат тази тактика отваряне на ветрилотои подчертават, че тя съответства много повече на моментните нагласи в обществото, отколкото общото, анонимно явяване в широка коалиция.


С други думи, евентуални преговори между СДС и ДПС ще могат да се водят едва през първите седмици от мандата на 39-ото Народно събрание. Възможността това да се случи обаче е много малка и зависи от редица предварителни условия. Първо, е необходимо СДС да завоюва мнозинство в новия парламент. Второ, то да е недостатъчно за формиране на самостоятелен кабинет. Освен това подкрепата на други малки формации трябва да е или недостатъчна, или пък невъзможна поради отсъствието им от новото народно представителство. Чак тогава идва вариантът ръководителите на СДС да се обърнат към хората на Доган с покана за сътрудничество.


Всъщност сега сините не обсъждат възможностите за такова единодействие, а по-скоро как да не се стигне до него. И цялото внимание на управляващите при изготвянето на новия избирателен закон ще е съсредоточено в тази цел. Новите правила на предизборната игра ще бъдат обмислени така, че ДПС да не получи статут на балансьор в следващия парламент. От тази гледна точка парламентарната бариера или ще остане на същото ниво, или ще бъде свалена с близо един пункт. Това ще гарантира влизането на Народен съюз и на поне още една от по-малките политически сили като ВМРО, Движение Гергьовден или Евролевицата и ще увеличи шансовете на сините да управляват без ДПС.


На Раковски 134, макар и най-бегло, се обсъжда и вариантът новото правителство да бъде съставено от БСП и ДПС. Според СДС такъв кабинет няма да издържи повече от десет месеца и тогава топката отново ще се върне в тяхното поле.


Това, което управляващите заявяват със сигурност още отсега, е, че и занапред ще разчитат на някакъв актуализиран вариант на доскорошното реформаторско мнозинство. Наистина Иван Костов обяви, че вече не желае да нарича тази конфигурация така, тъй като реформите в страната са почти приключили и не те са консолидиращият фактор във формиращото се на някои нива политическо единомислие. Което означава, че ще е необходимо да се намери ново име на конфигурацията, а не да се прекрати съществуването й.


Краят на активния политически сезон показа, че в българската политиката все още съществува много дълбок идеологически и ценностен вододел. Фактът, че депутатите на Социалистическата партия за пореден път препотвърдиха силните си русофилски настроения, ни връща в атмосферата на противопоставянето между сини и червени отпреди три години. Това прекрасно се подразбира и от признанието на високопоставени руски дипломатически източници, че Русия няма финансовите възможности да поддържа силното си влияние на Балканите, но поне успява да си създава политически и партийни лобита.

Facebook logo
Бъдете с нас и във