Банкеръ Weekly

Общество и политика

СДС няма да се яви сам на изборите

Ваньо Шарков, заместник-председател на Синята коалиция, пред в. БАНКЕРЪ

Ваньо Шарков е роден на 27 септември 1962 г. в Белоградчик. Завършил е Медицинската академия в Плевен, има и магистърска степен по здравен мениджмънт от Стопанската академия в Свищов. През 2002 г. става член на НИС на СДС, а между 2004 и 2006 г. е главен секретар на синята партия. От 2009 г. е заместник-председател на Синята коалиция, до средата на годината беше и говорител на синята партия. Един от основателите на Национален съюз Единство, на който Националният съвет на СДС отказа регистрация. На 26 ноември Ваньо Шарков, Мартин Димитров и Димо Гяуров бяха изключени от Съюза на демократичните сили. Женен, има две деца.Г-н Шарков, вашата прогноза за бъдещето на СДС? Колко силни са тенденциите към разпад в синята партия?

- Не бих могъл да ги коментирам, тъй като нямам достатъчно обобщаващ поглед. Но тенденциите на превръщането на СДС в слуга на управляващата партия са прекалено силни. Типичен пример бяха скоростните действия по поръчка на премиера да се предложи кандидат за член на Конституционния съд.


Има ли според вас други договорки между председателя на синята партия и Борисов, които не са обявявани публично?

- Ще ви кажа нещо, което малко хора знаят. Преди месеци ние имахме предложение за член на Висшия съдебен съвет и предложихме конституционния съдия Владислав Славов. След изслушването му в правната комисия мнението и на медиите беше, че това е най-безспорната кандидатура.


Впоследствие разбрахме, че ръководството на СДС е изпратило писма до всички парламентарни групи, включително и до БСП, че Владислав Славов не е наша кандидатура, на СДС. След гласуването попитахме представители на останалите парламентарни групи защо не са подкрепили такъв кандидат, а те отговориха - ето го писмото на вашия председател, заради това не гласувахме. Това е двойният стандарт и двойната игра на това ръководство.


Допускате ли, че Борисов е отправил предложението си, знаейки, че това може да усили тенденциите към разделение в СДС?

- На този въпрос трябва да отговори някой, който има съответното образование - да е учил в Симеоново. А аз съм завършил само медицина. Но определено внасянето на тази кандидатура беше погрешно. Ако наистина искахме да имаме кандидат и Петър Стоянов беше предложен първия път, когато се внасяха предложенията и се изслушваха кандидатите, всички в парламентарната ни група щяха да го подкрепят. Но точно след случая Марковска, след писмото, което Искра Фидосова написа до Европейската комисия, и всичко останало кандидатурата на СДС може да има само един прочит. И той е, че СДС е изтривалката на ГЕРБ и че поема отговорността за скандала, предлагайки свой кандидат.


Всъщност Кабаиванов или Борисов е предложил Петър Стоянов?

- Въобще не знам дали и той самият не се е предложил. Твърденията са различни, но познавайки Кабаиванов, предложението по-скоро е дошло от Борисов.


Продължавате ли да се чувствате като част от синята партия?

- Това чувство не могат да ми отнемат хора като тези от настоящото ръководство на СДС. Аз съм влязъл в СДС още при първите протести срещу строителството на Белене в Свищов, още в ранната зора на демокрацията, когато Тодор Живков беше на власт. Никой не може да вземе синьото, което е в мене. Както никой не може да ме направи фен на друг отбор освен Левски, така и никой не може да ме направи фен на друга партия освен СДС. И то не на това СДС, а на онова, което се занимава с реалните проблеми на българските граждани. Защото това ръководство на СДС не решава нито един от сериозните проблеми. Събира се НИС, за да изключат трима народни представители, и не обсъждат нито един наболял проблем - нито парите за пенсиите, нито за майките, нито състоянието на здравеопазването, растящата безработица и куп други. Това означава, че не се прави политика.


Продължавате ли да работите със структурите на СДС във Велико Търново, откъдето сте избран?

- Абсолютно и категорично да. Аз ще продължа да работя с колегите от СДС във Велико Търново и с всички общини. Ние имаме приемни не само в общинските центрове, но и по селата - това е практиката от последните три години. На всеки три месеца аз и моите колеги отчитаме дейността си пред медиите, за да е ясно какво се случва и с какво се занимаваме. Имам около 200 зададени въпроса на парламентарния контрол и законодателни инициативи. Последното по мое предложение заедно с моите колеги беше гласуването в здравната комисия с пълно единодушие за актуализиране на бюджета на здравноосигурителната каса за тази година. Ето това е реална политика. А това, че някой ме е изключил, е пълна простотия.


Защо точно вие, Мартин Димитров и Димо Гяуров бяхте изключени от общо деветимата депутати, които СДС има?

- Тези хора просто не желаят да им се казва истината в очите. Когато някой го направи, те се плашат и не могат да реагират. Това е заради слабия политически опит, който са придобили през годините.


Колегите ви в парламентарната група вече обявиха, че няма да внасят и следващата кандидатура, която дойде от централата на СДС. Има ли все пак и такива, които могат да се изплашат от предупреждението на Националния съвет?

- Всеки си решава сам за себе си. Но от това, че една демократична партия се занимава с такива предупреждения, че изключва членове заради мнение, различно от това на ръководството, означава, че тя се е превърнала в БКП. Затова е най-добре те да напуснат партията и да оставят тя да се развива демократично, а не да става партия от командирски тип.


Искам да ви върна половин година назад. Разкажете малко повече за вътрешните избори в СДС, на които на балотажа загубихте от Емил Кабаиванов с около 300 гласа. Честен ли беше вотът? Тогава вие не пожелахте да се впускате в подробни коментари по темата.

- След тези вътрешни избори аз изпратих писмо до новоизбрания председател, до председателя на комисията, която провеждаше вътрешния избор, до главния секретар и поисках да видя всичките избирателни списъци. Исках да видя как са гласували хората. И до ден днешен нямам отговор. Не ми е дадена възможност да се запозная с тази документация. Но е изумителен фактът, че през юли всички седесари в Пловдивска област си бяха по местата и гласуваха до един, като нито един от тях не беше на почивка или в чужбина. Безспорен е фактът - според мои колеги, които са били например в Кърджали, че през целия ден са влезли 69 души, а накрая има отчетени 160 гласа за г-н Кабаиванов. Това, при положение че не бяха отчетени гласовете в няколко общини, както и на цялата Разградска област.


Ако вие бяхте станали лидер, как щеше да изглежда СДС сега? Щеше ли в него да имат място противниците на коалицията с Костов, къде щеше да стои един Борис Марков например?

- Имаше хора, които по време на вътрешните избори се опитаха да сключат сделки, да правят пазарлъци. Областният председател на СДС в Кърджали например се опита да ми предложи следното - ако аз стана председател, негов човек да стане координатор със съответната заплата на Раковски 134. Аз отказах с отговора, че няма да правя сделки. През всичките тези години съм доказал, че съм човек на думата, а не на сделките. Но в крайна сметка тези хора отидоха при Кабаиванов и в момента въпросният човек от Кърджали е координатор в централата на СДС.


Относно въпроса ви какво щеше да прави СДС - ние щяхме да работим в абсолютен синхрон с пълно взаимодействие с цялата парламентарна група. Защото синята партия винаги е имала проблем, когато председателят й не е бил част от парламентарната група. Спомнете си за Пламен Юруков. Освен това СДС щеше да се занимава с реална политика, а не с изключване на онези, които имат различно мнение.


Ще предприеме ли съюз Единство стъпки да стане партия?

- Не мога да гадая отсега. При всички случаи обаче хората, които учредявахме Единство,ще се видим и ще говорим за това, което се случи.


Говори се упорито и за възможност за явяване на изборите във формат Синя коалиция - ДСБ и несъгласните с настоящото ръководство седесари.

- Мисля, че все пак има достатъчно време до изборите. В крайна сметка аз нямам някаква лична драма. За мен политиката е временно занимание, по-ценна е професията ми. Така че драма няма.


Мислите ли, че това СДС, което се формира в момента, има шансове да влезе самостоятелно в следващия парламент?

- Моята прогноза е, че СДС няма да се яви самостоятелно на вота през 2013 година. Това, което се говори в момента, са лъжливи приказки. Смятам, че отново ще има събиране в т.нар. Съюз на десните сили, който спечели 1.8% на президентските избори.


Говорите за коалицията с партиите на Софиянски, Бакърджиев, Праматарски и Любен Дилов-син. През 2011 г. за изборите за държавен глава СДС сключи самостоятелно споразумение с тях извън рамките на Синята коалиция.

- Да. Най-вероятно ще се случи нещо такова, което ще бъде мимикрия под буквите СДС, но в крайна сметка резултатът пак ще бъде същият.


Кой беше движещият фактор в партията за създаването на Съюза на десните сили за президентските избори?

- Председателят на предизборния щаб Борис Марков беше основната движеща сила. Той искаше мандат, за да преговаря с тези партии. Председателят подписва споразумението, но Марков беше упълномощен да води всички преговори за образуването на Съюза на десните сили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във