Банкеръ Weekly

Общество и политика

СДС навъртял 300 хиляди дългове

Някогашният могъщ "Съюз на демократичните сили" е докаран до "просешка тояга" и едва "свързва двата края". Лидерът Божидар Лукарски пък навъртял сериозни дългове към държавата и в частност към Областната администрация на София. Синята партия, която в годините назад се отличи с едно добро управление на страната, не може да плати наема на своята емблематична централа, разположена на столичната улица "Раковски"134. Според запознати съюзът от години не внасял и такса "смет". По информация пък от областната управа към май 2017-а СДС дължи 220 059.90 лв., "представляващи неплатен наем", 50 161.08 лв. такса за битови отпадъци, както и съответните лихви за забава до датата на окончателното плащане.

"За събиране на вземанията областният управител се е снабдил с изпълнителен лист, въз основа на който се образува изпълнително дело", посочиха още от областната администрация. За седеметажната административна сграда (с изключение на партера) СДС дължи месечно 8440 лева. Тоест, простата сметка показва, че в продължение на близо две години сините не са платили и лев за наем. Не е за пропускане и фактът, че през по-голямата част от този период съюзът бе част от кабинета "Борисов 2", а Лукарски беше начело на икономическото министерство. Тогава формацията получаваше и държавна субсидия, но тя явно не е стигала за битовите разходи на седесарите.

Потърсихме представители на "синята партия" за коментар, но хората от пресцентъра им сякаш вече са по плажовете. Наш репортер навести лично централата, откъдето получи обещание за разяснения по случая, но до редакционното приключване на броя това не се случи. 

Повод за посещението ни беше казусът с партиите, които след изборите през март загубиха законовото си право да използват държавни имоти за своята политическа дейност. Става дума за ДСБ, водени от ген. Атанас Атанасов, АБВ на експрезидента Георги Първанов, "Движение 21" на Татяна Дончева и СДС. От Областната администрация уточниха, че за разлика от демократичния съюз, другите си плащали сметките редовно. При все това и тези формации бяха "подканени" до 14 юли доброволно да освободят заеманите офиси. Те не го сториха, което означава, че в даден момент губернаторът на София ще пристъпи към следващата законова процедура - издаване на заповеди за изземване на държавните помещения.

"Получихме едно писмо, в което ни уведомяват какъв е законът. И в което изрично е подчертано кой какви права има като парламентарно и непарламентарно представени партии. Оттам нататък има изречения, които обясняват, че трябва да се спази законът. Ние сме имали среща с областния управител практически веднага след писмото. Изложили сме си аргументите и съответно всичко в полза на това колко и какво сме ползвали и какво сме направили като подобрения. На този етап се водят съвсем нормални разговори", обясниха от ДСБ. Засега не е предприета процедура по изземване на имота. Най-вероятно партията ще освободи офиса, разположен на бул. "Витоша" 18, "когато се стигне до някакво разумно споразумение." До него обаче може и да не се стигне, тъй като не било ясно "чисто юридически как ще се развият нещата".

В закона има "вратичка", която позволява на политическите организации да останат в централите си за неопределено време. На практика действащото законодателство не предвижда срок за освобождаване на държавни имоти, в случай че партиите наемателки престанат да отговарят на нормативно установените изисквания. Ето защо администрацията процедира както при прекратяването на всеки един договор за наем - предизвестие; покана за освобождаване; принудително влизане във владение. Срокът, в който се реализира процедурата, е различен за всеки конкретен случай.

По подобие на СДС и АБВ и "Движение 21" на Татяна Дончева не реагира на многократните ни опити да се свържем с негови представители.

Колкото до централата на "Раковски" 134, за нея мераклии не липсват. Още от 2013-а ръце потрива сегашният вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Съдейки по медийни публикации, сега той е подал заявление, че иска да настани хората си в "дома на синьото лъвче". От НФСБ обаче отбелязаха, че "това не е дискутирано в по-широк състав и засега няма такава информация".

Кандидат за "Раковска" е и лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Още през април той представи искане партията му да получи държавен имот. Варненецът се спря на централата на СДС, а като алтернатива посочи сградите на бул."Витоша" 18 и ул. "Врабча" 23, съответно на ДСБ и АБВ. Аптечният бос призна пред "БАНКЕРЪ", че процедурата не вървяла много.

В крайна сметка може само да предполагаме, че евентуалният следващ обитател на "Раковска"134 ще е по-добър платец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във