Банкеръ Daily

Общество и политика

СДС и "Демократична България" ще преговарят за евроизборите

СДС и "Демократична България" сядат на масата на преговорите за изборите за Европейски парламент на 26 май. Но преди това от формацията на Румен Христов поставиха няколко условия.

Националният съвет на СДС в петък даде мандат на председателя Христов и ръководството на партията за продължаване на преговорите за сключване на коалиционно споразумение с обединението, в което са ДСБ, "Да, България" и Зелените.

Разговорите ще бъдат водени при следните параметри: първо, обединяване около обща позиция, че основната цел на демократичната общност е промяна на порочния и неефективен управленски модел.

Второ, изработване на обща позиция, че десните формации ще работят за: приемането на България в Европейския банков съюз, Еврозоната, Шенген, повишаване стандарта на живот, силна структурна, регионална и кохезионна политика.

"Демократична България" и СДС да се противопоставят на идеята за Европа на различни скорости и ще работят против опасните тенденции, налагани от евроскептици, крайно леви, крайно десни и популисти, поставящи  под  заплаха постиженията и ценностите на Обединена Европа, настояват от синята формация.

Избраните кандидати за евродепутати от новия съюз ще трябва да поемат категоричен ангажимент, че ще изберат групата на ЕНП и ще останат в нея до приключването на мандата си. "За нас ЕНП в най-голяма степен олицетворява съхранението на ЕС и защитава интересите на България в него", се казва в позицията на СДС.

От партията настояват в наименованието на новата коалиция да се съдържа абревиатурата СДС, като предложението на Националния съвет е : КП "Демократична  България – СДС".

Подреждането на листата за евроизборите да стане по най-демократичния начин, а именно - чрез отворени вътрешни избори, предлагат още от синята формация. Ако това не се приеме, на СДС да се даде  между  първо и трето място в листата с кандидат-депутати за Европейския парламент.

Националният съвет на СДС ще очаква отговорите на поставените към "Демократична България" въпроси до 22 март 2019 г. През това време ръководството на СДС е упълномощено да проведе преговори и с другите български партии-членки на ЕНП, във връзка с Европейски избори 2019 г.

Националният съвет ще се събере на извънредно заседание на 23 март в гр. Ловеч, за да вземе окончателно решение как формацията ще се яви на евроизборите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във