Банкеръ Weekly

Общество и политика

СДС: ФАНТОМАС СЕ ЗАВРЪЩА

Римейк на първото голямо СДС от 90-те години на миналия век замислят в партията на Петър Стоянов. Вседържателите на трите букви свикват извънредна национална конференция на 8 и 9 април в София. На нея сините ще променя устава си и ще приемат нещо като програма за развитие на България до 2015 г., която засега е с работно име Десен проект. Според запознати текстът е компилация между предизборната програма на СДС, доразработена в по-дългосрочен план и повтаряните много пъти пред медиите идеи за консолидация на десницата. Политическите анализатори съзряха в извънредния форум
последен опит за реанимация
на СДС, който може да се окаже катастрофален. Промените в устава, които сините замислят, са в изпълнение на решенията от последната им конференция през октомври 2005 г., когато смениха лидерката си Надежда Михайлова с експрезидента Петър Стоянов и повече от шест часа повтаряха, че СДС е в криза. Още тогава се обединиха около няколко абстрактни рецепти за изправяне на партията на крака. Първата е, че СДС трябва да се обърне към средната класа, интелектуалците и младежите и да си върне кръга от хора, които се чувстват седесари. Втората е формулирана като отваряне на структурите за способните, а третата - предвижда повече мобилност в йерархията на организацията. Четвъртият постулат - вътрешнопартийна демокрация, съчетана с вътрешнопартийна дисциплина, беше съчинен с цел да стане нещо като
предпазна клауза
срещу опити за отцепване, вътрешни преврати и допълнително роене в СДС, припомнят участници в конференцията. Засега обаче затягането на партийната дисциплина е оставено на трупчета, след като се разбра, че бившата лидерка Надежда Михайлова не възнамерява да реже живо месо от СДС и да превръща формацията си Дясна алтернатива в отделна партия.
Както в.БАНКЕРЪ вече писа в миналия си брой, най-драстичната промяна в устава на сините ще бъде въвеждането на категорията симпатизант, каквато има и в ДСБ. Напълно възможно е сините да решат да дадат друго име на тези свои привърженици, които симпатизират на партията, без обаче да са редовни членове на СДС. Така, според политическите анализатори, Петър Стоянов е решил да влее жива сила в оределите редици на СДС и да парира обвиненията, че партията е останала
един файтон хора
Дори на Раковски 134 все още не им е ясно как точно ще става преброяването на новите седесари и как точно те ще засвидетелстват добрите си чувства към синята идея. Още преди две седмици, след последния Национален съвет на СДС в София, лидерът Петър Стоянов отвори дума за разширяване на формата на преговори в десницата не само с парламентарно представените партии и не единствено в контекста на срещите за общ кандидат за президент. Председателят на СДС София-област Валентин Василев беше дори по-директен от него и открито лансира тезата в СДС да бъдат поканени да се върнат и отцепилите се десни формации, които останаха извън парламента.
Миналата седмица няколко изказвания на главния секретар на СДС Иван Колчаков хвърлиха допълнителна светлина върху намеренията на сините. Според него СДС ще прави
трето подобрено издание
Колчаков обясни, че целта е политическата сила да се превърне в народна партия от европейски тип, която да бъде по-устойчива. Доста от сините смятат, че когато през втората половина на 90-те години Иван Костов направи една партия от 15-те формации в СДС, всъщност е произлязло нещо тоталитарно и това е било началото на края на синята идея. Ето защо в СДС замисляли завръщане към корените си от зората на демокрацията.
Все още не е ясно дали в новия устав на сините ще влязат предложенията лидерът на партията
да се избира директно
от всички членове на СДС, а общинските организации да избират сами кандидатите за кметове, вместо решенията да се спускат от София. До момента последната дума по въпроса имаха Националният съвет на СДС и дори в по-голяма степен Националният изпълнителен съвет на партията. Това предизвикваше бурни скандали още по времето на Надежда Михайлова.
Най-вероятно на конференцията въобще няма да стане дума за
налагане на мораториум
върху изключванията и замразяванията в СДС. Предложение, което още преди месец Надежда Михайлова лансира, за да опази хората си от Дясна алтернатива, на които Петър Стоянов беше вдигнал мерника. Колкото до отношението на бившата лидерка към поредната реформа в синята партия, то бе ясно изразено през миналата седмица. Преди да замине за Брюксел, където заедно с Петър Стоянов ще черпи от партийния опит на ЕНП, Надежда Михайлова коментира пред журналисти, че напоследък публичното пространство е пълно с всякакви
екстравагантни идеи
Въпреки този скептицизъм обаче политическите наблюдатели прогнозират, че Михайлова и хората й няма да създават ядове на Петър Стоянов на конференцията. Най-много съпартийците да трият сол на главата на нея, защото прогнозира пред журналисти края на ОДС. Тя обаче не каза краят на СДС, което според коментаторите е знак поне за временно укротяване на страстите и намерение заедно с хората си, да остане на всяка цена в синята партия.
Впрочем и в другите десни партии не са далеч от прогнозата за края на ОДС. Любен Дилов-син предложи преди десетина дни десните да се саморазпуснат и да правят единен блок. Яне Янев от Ред, законност и справедливост пък каза, че не желае да има нищо общо със старите десни. От ДСБ заявиха, че за подобно престрояване е още рано и че те си имат стабилна дясна партия. Председателят на Демократическата партия Александър Праматарски се изрази доста скептично и за третото издание на СДС, и за идеите на Гергьовден. Той и Красимир Каракачанов от ВМРО не смятат да притоплят в каквото и да било своите партии, защото те имали история. Земеделецът Георги Пинчев, който сигурно ще се впише някакси и в новото СДС, коментира раздвижванията вдясно с поговорката Направи къща, развали къща.
А колкото до верния обикновен седесар с шестнадесетгодишен стаж, той вероятно се стряска от спомена за времената, когато СДС съдържаше двуцифрено число партии и партийки и се управляваше от Координационен съвет. Тогава на Раковски 134 не минаваше ден без кавга, без отцепване и без възникване на партии с тирета. Романтичните времена отминаха, казват редовите седесари. И напомнят, че филмовата сага за вездесъщия Фантомас започна да триумфира по екраните като романтико-героична история. Но последните римейки си бяха чиста пародия.

МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО
Първият Съюз на демократичните сили беше създаден на 7 декември 1989 г. от следните организации: Клуб за гласност и демокрация, Екогласност, Конфедерация на труда Подкрепа, Независимо дружество за защита правата на човека, Комитет за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности, Клуб на незаконно репресираните след 1945 г., Независимо студентско дружество, Движение Гражданска инициатива, БРСДП (о), БЗНС Никола Петков. По-късно се присъединиха Радикалдемократическата партия, Зелената партия и Демократическата партия. По статут СДС се определи като национално движение на партии, организации и граждани, чиято организация и дейност се определя от споразумения. За първи председател на Координационния съвет е избран Желю Желев. За изборите за Велико народно събрание СДС подписа предизборно политическо споразумение между съставните партии и организации. На изборите на 10 юни 1990 г. получи 16% по-малко от БСП и губи изборите.
Роенето на партиите в съюза започна година по-късно и в резултат на предсрочните парламентарни избори през октомври 1991 г. СДС спечели с минимална преднина пред БСП. Правителството на Филип Димитров, дошло на власт с малко, но завинаги, просъществува едва година. След загубата на изборите през 1994 г. коалицията Съюз на демократичните сили бе преструктурирана като партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във