Банкеръ Weekly

Общество и политика

Сдобряване след първата забежка

Радан Кънев и Бойко Борисов се разбират за обща позиция.

Публична тайна от края на миналата година е, че взаимоотношенията между ГЕРБ и Реформаторите са обтегнати до скъсване. Те наподобяваха на развихрил се скандал в младо семейство - точно преди вечерния сън. Сега обаче съседите им могат да спят спокойно, тъй като крясъците утихнаха. 

През седмицата съпредседателят на блока Радан Кънев каза, че първата сериозна криза, която възникна между двете формации, участващи в правителството, е напът да бъде преодоляна успешно. 

Разногласията между герберите и Реформаторите дойдоха буквално в последните дни на миналата година заради приемането на спорните промени в пенсионното осигуряване, а сюжетното им развитие тръгна по две линии. Едната свързана с начина, по който бяха направени - изневиделица и без обществено обсъждане, както и без знанието на коалиционните партньори от Реформаторския блок и АБВ. И едните, и другите останаха неприятно изненадани поради факта, че подобна идея изобщо не фигурира в документа с приоритетите на правителството.

Вторият аспект бе, че измененията бяха гласувани с подкрепата на Движението за права и свободи (ДПС) и няколко други народни представители, което породи ревност. Така се родиха твърденията, че ГЕРБ си подсигурява второ мнозинство, различно от официалното.

Веднага след скандала стана ясно, че партията мандатоносител все пак е готова да изслуша предложенията на своите колеги за отстраняване на спорните моменти. Но отговор защо всичко това трябваше да се случи, без промените да са обмислени, така и не изкристализира в публичното пространство. 

Подозренията, че оттук насетне ще се формира някакъв нов вид парламентарно мнозинство с подкрепата на ДПС бяха категорично отхвърлени от Реформаторите. В ефира на БТВ Кънев отбеляза, че "пукнатината" в управляващата коалиция е запушена.

"Бяхме напът да завършим годината с остра криза в мнозинството, която е напът да приключи. Още от дните преди Коледа търсим съгласие и общ път за продължаване на пенсионната реформа”, заяви лидерът на ДСБ. В същия ден дойде и посланието от ГЕРБ, изказано от Менда Стоянова, че всички лидери от партиите, подкрепящи кабинета, ще бъдат поканени на кафе. На срещата водеща роля щяла да бъде отредена на мандатоносителя, за да се обсъдят бъдещите законодателни действия и въпросните спорни промени за пенсионното осигуряване. 

В интервю за в. "БАНКЕРЪ" пък ген. Атанас Атанасов отбеляза, че въпросните промени относно пенсионните фондове действително са били изненада за Реформаторите, защото подобни въпроси би трябвало да се приемат след задълбочено обсъждане между коалиционните партньори. Но неговата партия ДСБ нямало да оттегли подкрепата си за мнозинството, защото ако това стане, няма как да бъдат направени и реформите, които са обещали на българските граждани.

"Най-лесно ще е да се разсърдим за едно или друго решение. Но нашата задача е да се стабилизират властовите институции, защото днес общественото доверие към тях е ниско. Аз съм сигурен, че в ГЕРБ ще отчетат своите грешки, за да може да се получи консолидация и най-важното - да се вдигне нивото на доверие между партньорите", каза Атанасов.

Мирът и хармонията между партиите, подкрепящи кабинета, очевидно е желан от всички. Но докато Реформаторите и АБВ вдигат врява и предупреждават да не се правят необмислени ходове, ГЕРБ, чувствайки се по-силни, като че ли действат, както са си наумили предварително. 

"Не бива да бъркаме политическите турбуленции с фундаменталната стабилност на кабинета. В подобна конфигурация е нормално да има разговори и спорове. Ако управляващата коалиция се фокусира върху оцеляването на кабинета, този кабинет няма да може да направи нищо. Първите стъпки през изминалия месец и половина показаха, че последното, за което мислим, е оцеляването на правителството", каза в началото на седмицата вицепремиерът Томислав Дончев. И допълни, че неговата партия ГЕРБ трябва да търси тематични коалиции в парламента: "Когато става дума за ключови теми, аз допускам да получаваме подкрепа от други политически сили, които са извън управляващата конфигурация."

В крайна сметка изглежда, че първото сериозно идейно разминаване между ГЕРБ и партньорите й отмина, скандалът - също. Но остана впечатлението, че независимо от твърденията на партиите, подкрепящи правителството, че платформите им се припокриват в огромна степен с програмната декларация, място за изненадващи сблъсъци ще има и занапред. 

Както се случи при гласуването за запазване на плоския данък, когато ГЕРБ, ДПС и Реформаторският блок го подкрепиха. Срещу това обаче гласуваха останалите формации в парламента, сред които и АБВ. А те имат представител в изпълнителната власт в лицето на социалния министър Ивайло Калфин. Затова недоброжелатели изтълкуваха този ход на депутатите от неговата партия като опит да играят "контра" срещу второто правителство на Борисов. 

В програмната декларация, подписана от партиите, формиращи кабинета, не личи да има капани. Още повече че самото й съдържание е толкова позитивно, и вероятно всеки иска написано в нея да се сбъдне. Така например единомислие между партньорите, изглежда, лесно ще бъде постигнато при обсъждането на второ четене на закона за Сметната палата или този за МВР. 

Този месец трябва да започне и обсъждането на стратегията за съдебна реформа, неистово желана от Реформаторския блок. И поне на думи той има подкрепата на ГЕРБ за това. В икономически аспект управляващите също декларират готовност да подобрят бизнес средата в България и насърчаването на чуждестранните инвестиции. Но засега липсват конкретни действия. 

В областта на образованието ГЕРБ внесе своя законопроект за училищното и предучилищното образование, който така и не видя бял свят по време на първия кабинет "Борисов". От друга страна, образователният министър на Реформаторите Тодор Танев декларира готовност за провеждането на заложените в норматива промени, което допълнително ще стопли отношенията помежду им. 

На теория мнозинството е договорило изключително добре параметрите, по които да се движи кабинетът. На практика обаче възникналите вече ситуации, които изправиха съюзниците един срещу друг, бяха използвани от ДПС, за да внесе напрежение в коалицията. И това вероятно ще продължи... 

Както се казва по друг повод, засега младото семейство се сдобри. Но дали ще си прости, ако наистина има изневяра? Още повече че намекът на Дончев за "тематични коалиции" вече се тълкува като възможност за мимолетни забежки, което едва ли ще е по вкуса на втория и третия партньори. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във