Банкеръ Daily

Общество и политика

Сделката за F-16 е необратима, категоричен е премиерът Борисов

Въпреки яростната съпротива, ние закупихме най-добрите самолети от този клас в света. Това заяви премиерът Бойко Борисов за сделката за F-16 Block 70 по време на срещата на членове на Американската търговска камара в България с правителството, посветена на двустранните отношения между България и САЩ. 

Борисов изтъкна, че кабинетът не се е изкушил да купи по-евтини F-16 от Израел, но армията заслужавала най-доброто. "Обвиниха ни в лобизъм за сделка между българското и американското правителство. Имал съм срещи, разговори с Тръмп, с шефа на департамента, със заместник-главния секретар Съливан. И винаги сме поставяли геостратегическата ориентация на България на единственото място, в единствената реалност. Никога, по никакъв начин, не е ставало дума за нещо, близко до лобизъм", категоричен бе министър-председателят и добави, че всички съседни държави имали F-16. 

По думите му с военния министър Каракачанов и с финансовия министър Горанов направили покупката необратима, а върху платените на Вашингтон милиарди се трупала лихва в наша полза. 

"Не могат да съборят сделката. И нашето геостратегическо партньорство със САЩ не може да бъде нарушено", изтъкна още Борисов. 

По време на среща с производителя "Локхийд Мартин" той подчерта, че придобиването на изтребители F-16 Block 70 не е просто покупка, а дългосрочно партньорство, което дава възможност на българските Военновъздушни сили да посрещат успешно новите предизвикателства в сектора.

кцент на разговора бе дългосрочното сътрудничеството, което ще се реализира, благодарение на Програмата за индустриалното партньорство. Тя е част от процедурата по придобиването на изтребителите и се регламентира с договор между Министерството на икономиката и „Локхийд Мартин“. Благодарение на клаузите в него за първи път такъв тип западен образец самолети ще бъдат поддържани и ремонтирани в България и то от наши специалисти. Ще бъдат създадени също работни места и ще се внедри уникално за страната ни ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

По време на срещата на премиера Борисов с Ранди Хоуър, директор на „Бизнес развитие на F-16“, и Лиза Херман от „Международно бизнес развитие за Централна Европа“ в компанията, бе отбелязано, че F-16 е най-удачният многоцелеви боен самолет за България и изцяло покрива нуждите на страната ни за отбрана, както и за изпълнение на задачите в рамките на НАТО. Модерният изтребител е на въоръжение в 28 страни в света, включително и при нашите съседи - Гърция и Турция.

Представителите на американската компания подчертаха пред българския министър-председател, че само в Европа има над 700 самолета F-16, а в света са продадени над 4000 броя от летателното средство, което го прави най-продаваният военен изтребител и най-използваният в реални военни действия.

"България успешно изпълнява поетия ангажимент за инвестиции в отбраната, договорени на Срещата на върха в Уелс през 2014 г.“, акцентира премиерът Борисов.

Той посочи, че от началото на 2018 г. активно прилагаме националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2024 г.

"Със закупуването на 8 броя самолети F-16V Block 70 през настоящата година тази цел вече е постигната и в края на 2019-а разходите за отбрана се очаква да надвишат 3% от БВП“, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

На срещата, на която присъства и министърът на финансите Владислав Горанов, бе обсъдено още, че индустриалното партньорство на България с американската компания, ще развие талантите в науката и инженерните дейности в сектора.

Предвижда се също "Локхийд Мартин" да предостави на националната ни Военновъздушна академия най-съвременното обучение на пилоти и механици по програми, направени от компанията за Военновъздушните сили на САЩ. Това ще позволи да се възпита изцяло ново поколение пилоти, което е един от най-важните резултати на партньорството на страната ни с американската компания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във