Банкеръ Weekly

Общество и политика

СДЕЛКАТА ЗА БТК ПАК - АХА ДА СВЪРШИ

Преди две години, когато непрекъснато задаваха на председателя на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспън въпроса кога ще бъде повишен основният лихвен процент, той отговаряше: С всеки изминат ден този момент наближава. Така е и със сделката за БТК - пак се очаква през тази седмица работната група да внесе доклада си в Министерския съвет и той да вземе окончателно решение на редовното си заседание в четвъртък.


Последните информации, които се прокраднаха от преговорите, са, че единствената причина, която може да провали сделката, е цената. Предложението на консорциума между гръцката ОТЕ и холандската Кей Пи Ен е за 510 млн. щ. долара плюс максимум 225 млн. щ. долара от продажба на акции на БТК на фондовата борса през следващите четири години. През последните няколко седмици кандидат-купувачите успешно отхвърлиха опасенията, че могат да навредят на националната ни сигурност. Гръцката ОТЕ се разграничи от обвиненията, че е свързана с Интраком на Сократис Кокалис и че ще обвърже с нея доставките на телекомуникационно оборудване за БТК.


По принцип доставките на оборудване не само у нас, но и в страните от Европейския съюз, стават по закона за обществените поръчки. Той гарантира справедливост на процедурата и възможност в тях да участват всички кандидати, които проявяват интерес.


В свое изявление в началото на февруари премиерът Иван Костов обвини за проточилите се преговори посредника Дойче Банк. В отговор на парламентарно питане в петък миналата седмица той уточни, че не е визирал базираната в Германия Дойче банк, а само дъщерната й банка, регистрирана в Лондон. Иван Костов обясни, че за него причината за подаването само на една оферта преди година е войната в Косово. И сега инвестиционната среда не се е подобрила значително, въпреки спада на напрежението в района и началото на преговорите за присъединяване към Европейския съюз. Премиерът обяви, че е възможно договорът за продажба да бъде внесен за одобрение и от парламента, защото това щяло да осигури по-широка политическа подкрепа на сделката. Костов не изключи възможността при провал на преговорите да бъде обявен нов търг.


Основно предизвикателство за правителството е кога ще бъдат получени парите от сделката. При обявяване на нов търг този момент може да бъде отдалечен към края на годината, отново ще има оферти, отново ще има преговори. А всеизвестно е, че 510 млн. щ. долара днес са повече от 510 млн. щ. долара след, примерно, шест месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във