Банкеръ Daily

Асоциацията на европейските журналисти - България:

Сделката между Нова телевизия и Канал 3 би оказалa сериозно въздействие върху медийния пазар в страната

Асоциацията на европейските журналисти – България изпрати становище до Комисията за защита на конкуренцията относно намеренията на “Нова бдоудкастинг груп” да придобие Канал 3 и няколко радиостанции.

Обединената медийна група би била огромен за мащабите на страната медиен конгломерат, смятат от журналистическата асоциация. 

Според АЕЖ концентрацията на двете групи би оказала сериозно въздействие върху сравнително малкия телевизионен пазар в България и вероятно би създало условия за господстващо положение, поставяйки в неизгодна ситуация основните конкуренти на Нова телевизия – Би Ти Ви и Българската национална телевизия. "Освен върху телевизионния, сделката би се отразила и върху целия медиен пазар в България – концентрирането на медии от почти всички видове и тематични области би било нелоялно предимство пред конкурентите, опериращи на което и да е подразделение на медийния пазар", посочват още те. 

С настоящата сделка се цели придобиване на “Канал 3”, музикалните радиостанции “Веселина”, “Витоша”, Magic FM, The Voice и музикалната телевизия The Voice TV. Според данните за гледаемостта на телевизиите, Нова телевизия е една от двете най-гледани телевизии в България. Проучвания ѝ отреждат и първото място. "Канал 3" също е сред най-гледаните телевизии, на моменти рейтингът му достига до четвърто място.

"След смяната на собствеността на “Нова броудкастинг груп” ключови фигури от мениджмънта и журналистите на “Канал 3” се прехвърлиха в Нова телевизия – двете медии следват сходна редакционна политика, характеризираща се с подкрепа за управляващите, както и на интересите на депутата от опозицията Делян Пеевски. Макар и официално да не принадлежат на Пеевски, има съществени сходства между съдържание, появяващо се в двете медийни групи и във вестниците на депутата. Целта на придобиването на “Канал 3” от “Нова броудкастинг груп” вероятно е да оптимизира процесите в обединената медийна група", добавят още от АЕЖ. 

Асоциацията на европейските журналисти припомня предишна практика на КЗК, която отказа придобиването на “Нова броудкастинг груп” от чешкия бизнесмен Петр Келнер. "Тогава КЗК установи, че придобиваната група разполага със значителен финансов и организационен ресурс, възможност за реализиране на икономии от мащаба и обхвата, и утвърден имидж. Според тогавашното решение значителният брой средства за масова информация, с които би разполагала обединената група, би ѝ дало съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги", пише още в позицията. 

От АЕЖ допълват, че ако това бе приложимо за тогавашната сделка, при условие, че кандидат-купувачът не притежаваше други медии, а единствено сравнително неизвестния сайт за обяви pazaruvaj.com, сега тези аргументи звучат съвсем основателно, тъй като става дума за концентрация между две групи със значителен медиен ресурс. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във