Банкеръ Weekly

Общество и политика

СДЕЛКАТА Е ПРИВЛЕКАТЕЛНА ЗА ГОЛЕМИ ИНВЕСТИТОРИ

Г-н Радев, обявена е приватизацията на Булстрад и АП ви упълномощи да организирате продажбата. В какви срокове очаквате да приключи процедурата?


- Надяваме се до края на тази година да приключим с основната част от преговорите по сделката. Трябва да се има обаче предвид, че процедурата по приватизацията на дружество като Булстрад няма да е съвсем лека и за това е необходимо повече време.


Появиха ли се вече кандидат-купувачи и ако ги има - кои са те?


- Не знам.


А какъв процент от държавния застраховател ще бъде предложен за продажба?


- Ще се постараем да продадем своя дял при най-добри условия, като задължително ще запазим блокираща квота от 25 процента. Това наше намерение цели, ако, не дай си Боже, се наложи, да можем да блокираме действия или решения, които биха били в ущърб на държавата.


В застрахователните среди се твърди, че най-подходящата схема за приватизация на Булстрад е държавният дял да се продаде не на голям чуждестранен застраховател, а на институционален инвеститор. Какво е вашето мнение?


- Въпрос на конкретен случай. Ето - в момента към Булстрад интерес проявява Talladium - един сериозен инвеститор, при това не от сферата на застраховането. От друга страна, акционер в Talladium e Bankers Trust, a това е една световноизвестна инвестиционна банка. Така че всички добри условия, които би могли да се искат от един инвеститор, са налице.

Facebook logo
Бъдете с нас и във