Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Сделка или не" събори президентското вето

Очаквано ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" единодушно отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху текстове от Изборния кодекс. Те събраха 154 гласа, което говори за пълна мобилизация на депутатите им. Докато народните представители от "БСП за България" вече трета седмица отсъстват от пленарната зала.

Държавният глава върна промените в изборното законодателство за ново обсъждане на 25 февруари. Според него приетите по-рано поправки отслабват механизмите за осигуряване на честни избори. По-конкретно Радев наложи вето на увеличаването на прага на преференцията, както и на ограничаването на машинното гласуване. Върнати бяха и текстовете, според които не всички, а само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд, както и тези, предвиждащи при отменено от ВАС решение на централната, на общинската или на районната комисия  те да вземат ново решение, но не с мнозинство от две трети, а с обикновено мнозинство.

При дебатите всяка от партиите държеше да акцентира на своята позиция, на нюанси и детайли в нея, като някои изказвания прекрачиха добрия тон, само че накрая всички парламентарни групи дружно събориха ветото. Тома Биков от ГЕРБ атакува депутатите от БСП, които отсъстваха, въпреки че бяха призовани от държавния глава Румен Радев да се върнат в Народното събрание, за да защитят върнатите текстове. "След като в продължение на две седмици опозицията се опита да делегитимира изборния процес, като внуши, че тези поправки са направени, за да бъдат фалшифицирани изборите, които все още не са проведени, сега същата опозиция практически делегитимира и президентската институция, като отказва да влезе в залата и да подкрепи собствения си президент", заяви Биков.

Патриотите пък се разделиха за праговете на преференциите. Искрен Веселинов от ВМРО обясни, че те са за връщане на старите прагове на преференциите, но няма да подкрепят ветото, защото ГЕРБ са обещали да внесат веднага след отхвърлянето му своя законопроект за това. Воеводите не били съгласни и с цялостните мотиви на държавния глава. С тях се правели доста фалшиви внушения, че ще липсва съдебен контрол върху решенията на изборната администрация, че обикновеното мнозинство ще бъде основно за вземане на решенията в ЦИК и в другите комисии, както и за машинното гласуване. Връщането на тези текстове било с единствената цел да се затвърди внушението, че някой ще направи изборите по-малко честни.

От своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов отхвърли намерението на ГЕРБ за връщане на праговете на преференциите. Неговият аргумент бе, че се дава възможност за "нечистоплътно изместване на всяка цена с използването на роднински връзки, на влияние, на натиск". И случайно попаднали в листите хора да отидат на втора и трета позиция, което подменяло модела на парламентарната демокрация, а този модел се възпроизвеждал във всеки избор.

От "Атака" направо поискаха прагът за преференциите изобщо да отпадне. "Воля" също се обяви за премахване им и против машинното гласуване, но настоя за дистанционно гласуване.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви в изказването си, че истинските ограничения в последните промени в изборните правила не са отчетени. Той визира малкия брой секции - до 35, които могат да се разкриват в държавите извън Европейския съюз, и призова президента да сезира Конституционния съд.

Към упрека на Карадайъ към Румен Радев се присъедини и Йордан Цонев. "Той ( б.ред - президентът) не каза нито една дума за тези права на българските граждани, които са лишени от правото на глас. А биваше да каже една дума. Освен че е противоконституционно това, най-малкото е обидно, че президентът не говори за тях във ветото си", констатира Цонев. Депутатът изтъкна, че преференциите въобще не са същностният въпрос в Изборния кодекс, но тази тема била изключително важна за котерийните борби в една дясна коалиция.

От движението заявиха, че няма да се откажат от високите нива на преференциите. Управляващите обаче обявиха, че ще върнат старите им прагове, като внесат своя законопроект след отхвърлянето на президентското вето.

Депутатът Георги Марков от ГЕРБ оспори един от мотивите на Радев за отложеното машинно гласуване, като постави въпроса дали изборът му е бил честен, след като не е избран с машинно гласуване. "Ако машинното гласуване е предпоставка, единствена гаранция за честност на изборите, ние трябва да повтаряме президентския вот - да хвърля кърпата и да правим президентски избори. Значи не може, когато той е избран без машинно гласуване, нещата да са редовни, а когато избират ГЕРБ, да има проблеми с честността на изборите", посочи Марков.

На финала лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обобщи, че БСП са атакували промените в изборните правила и са напуснали парламента, за да оправдаят загубата си на предстоящите избори. "Отсъствайки от този дебат, БСП заиграха ва банк - техният председател им каза да излязат от парламента, а единственото място, на което се прави политика и се гласуват закони, това е българският парламент", каза Цветанов. По думите му, БСП е предпочела да си решава вътрешните политически проблеми, вместо да участва в дебатите за наложеното вето. Той отново определи президента като неформален лидер на социалистите, който бил избран по изборните правила, срещу които сега налага вето.

Колкото до Корнелия Нинова, тя веднага провидя поредната сделка в това единодушие и пълно съгласие между ДПС, ГЕРБ и "Обединени патриоти" за отхвърляне на ветото. Цената й щяла да се види при приемането на промените в Закона за вероизповеданията. По нейна информация ГЕРБ ще опростят задълженията на мюфтийството към държавата. Това било още едно доказателство за правотата на левицата да стои извън "това статукво и това задкулисие".

Соцпредседателката подчерта, че депутатите от БСП остават твърдо извън пленарната зала на Народното събрание. Тя повтори, че целта на партията й е промяната - и на статуквото, и на модела.

По-късно и от ДПС, и от ГЕРБ отрекоха да има сделка между тях за отхвърляне на президентското вето. Йордан Цонев припомни, че решението да се финансират вероизповеданията е взето при Румен Радев през 2017 г. на два поредни консултативни съвета и е свързано с националната сигурност. Законът е бил променен с цел да се прекъснат всички финансови зависимости от чужбина. Но са допуснати някои пропуски, които трябвало да се отстранят. Така например православието е получило своите пари и свещенослужителите са взели заплатите си, но тези, които са получавали заплати от Република Турция, са останали без тях.

Цветан Цветанов нарече твърдението на Нинова "фалшива новина" и я обвини, че се заиграва с етническата толерантност и иска да се противопоставят вероизповеданията.

 

 Каре

"Политически проститутки" в парламента

Лидерите на "Воля" и НФСБ - Веселин Марешки и Валери Симеонов, си размениха грозни обидни думи от трибуната по време на дебатите за ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс.

Симеонов използва разискванията да разкритикува мажоритарния вот и обясни, че при мажоритарна изборна система в парламента биха влезли "силиконки, ботокси, ритнитопковци" и лица от подземния свят. Тези думи разгневиха Марешки, който обяви, че с критиката си Симеонов достигнал нова висота и след като обидил майките на деца с увреждания, сега направил това и с целия български народ и особено с българските мъже. Той отиде и по-далече, като изтъкна, че "някои ритнитопковци сигурно са на много по-високо ниво от това, което вие представлявате в момента в парламента".

Отговорът на лидера на НФСБ не закъсня. Той се извини на българските мъже, ако ги е обидил, но изрично посочи, че е нямал предвид аптечния бос, защото "Вие не сте за мене критерий за политическа мъжественост".

Оттам нататък играта съвсем загрубя. Водачът на "Воля" разкритикува идеите на "Обединени патриоти", свързани с ограничаване на гласуването на българите зад граница. "Нашата работа е да ходим сред хората и да ги убеждаваме, че политически измамници, както ги нарича "Дойче Веле"… политически циници…", занарежда той, явно визирайки представителите на Патриотите. Помолен от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева да не ползва обидни квалификации, Марешки отсече: "Никого не обиждам, аз говоря по принцип. … Който се припознава, да - политически проститутки нямат място в българския парламент." За което получи наказанието "забележка".

Тази реплика обаче отново изстреля Валери Симеонов на трибуната. Той отрече по-рано изказаните обвинения на Марешки, свързани с пограничната ограда, и заключи: "Прав сте само за едно - че тука няма място за политически "п...."." С което също си "спечели" наказание от председателя.

Все пак последната дума беше на Марешки, която Караянчева му даде със свито сърце и имаше защо.

"Радвам се, че г-н Симеонов, след като каза, че тука няма място за политически "п....", напусна… Прав сте, г-н Симеонов, точно това беше правилната реакция", триумфира аптечният бос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във