Банкеръ Daily

Общество и политика

Сбърканият "елит" на нацията

Симеонов и Караджов - еманацията на нацията.

Встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев - ако не друго, то поне показа кривото огледало на т. нар. българска политическа класа. Като се започне от неуважението към държавните институции и подвикванията в пленарната зала при клетвата и първата му реч, мине се през просташките и арогантни изявления в медиите и се стигне до пошлите лични обиди с махленски език. Най-малкият проблем в тези случаи е липсата на елементарно възпитание.

"Ако един смешник забавлява народа - това е комедия. Но ако същият този смешник води народа - това е трагедия." Прозрението е на великия Гьоте. Българската политика удари дъното именно защото допуснахме един смешник, популист, човек с ограничени познания, дребномащабно мислене безпочвено самочувствие, мания за величие и уникалност и недодялан език, но с огромно его, както и с безпардонно поведение да стане най-важната и влиятелна фигура в държавата. Да управлява, да се разпорежда, да заплашва, да харчи парите на данъкоплатците, да се кара от телевизионния екран и да дава акъл на всички за всичко. Но никога за нищо да не носи отговорност! Защото на него винаги някой друг му е виновен и за неуспехите, и за провалите. Е, след като такъв човек е два мандата (макар и недовършени) премиер на държавата, защо всеки друг посредствен и бездарен тип да не придобие самочувствие и увереност, че и той може да управлява страната, да кове законите и да си играе със съдбите на хората. Житейски констатирано е, че простият човек е и арогантен. Това са т. нар. дребните души с несъразмерно големи амбиции.

И също житейски доказано е, че по-страшно нещо от простак с власт няма. Защото властта опиянява простака. За него няма граници между разумното и допустимото, което автоматично помпа самозабравянето и възгордяването му. "Пази, Боже, сляпо да прогледа!", е казал по този повод нашият класик Алеко.

"В това Народно събрание е събран елитът на нацията. Сред колегите има и тъпанари. Добър и или лош, това е елитът." Откровението е на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Човекът, който употреби най-грубите думи по адрес на току-що встъпилия в длъжност държавен глава. В очите на Симеонов "Радев е един шофьор на самолет", "Той е човек без биография. Една военна служба е изкарал. Освен да кара самолет нещо друго правил ли е?", "И какво стана в парламента? Човекът водеше до себе си една дълга жена". Всичко това избълвано от човек, чиято биография е свързана основно с телевизия СКАТ, с неособено добра репутация в Бургас и с политически стаж, равен на половин парламентарен мандат. "Солидна" биография. В нея не се говори за завършване на НАТО-вски военни колежи, за пилотиране на изтребител и изпълняване на едни от най-сложните фигури във висшия пилотаж, още по-малко за владеене на три езика.

Недопустимият език и скандално поведение на Валери Симеонов всъщност се явяват еманация на нивото както на политиците у нас, така и на самото общество, което ги "ражда". Десетилетията безобразия в образованието и насаждане на безкултурие вече дават горчиви плодове. Да, наистина патриотарът Валери Симеонов, "умните и красиви" евроатлантици Гроздан Караджов, Мартин Димитров, Петър Славов  и закъснелият активен борец с комунизма Методи Андреев - това е "елитът" на нацията. Или поне те се изживяват като такъв. На "Елитът" принадлежат и посредствените и безлични депутати от парламентарната група на ГЕРБ, чиито имена така ще останат неизвестни за обществото, тъй като единствената им задача е да натискат копчетата на пулта за гласуване.

И докато Симеонов постигна своеобразен връх в безочливата арогантност на човек, видял се по стечение на обстоятелствата с власт, то не по-назад от него останаха и някои депутати от т. нар. автентична десница.

"У нас все още има политици, които водят битки с миналото - близкото и далечното. Тези битки раждат фалшиви герои. Бизнесът с миналото е част от безпътицата." Това каза президентът Румен Радев в първата си реч пред Народното събрание. Очевидно някои депутати от десницата се разпознаха и реагираха невъздържано, заядливо, отмъстително. Което  предизвика репликата "Имате още една седмица", която пък ги обидила - незнайно защо. Но когато човек търси под вола теле, винаги намира нещо. Друг е въпросът дали може да се хване, за него!?

"Елитарните демократи" Гроздан Караджов и Петър Славов, както и търгашът с миналото Методи Андреев напуснаха залата. Заедно с войнстващите националисти Валери Симеонов, Валентин Касабов и Димитър Байрактаров. Проблемът им едва ли са думите на Радев. Проблемът им е в болезнената истина, че това ще е последната им депутатска седмица изобщо, не само в този парламент. Все по-раздробеното дясно почти сигурно няма да присъства в следващия. А високомерното държание на Симеонов няма как да не хвърли сянка върху резултата на "Обединените патриоти".

Същите спекуланти с миналото си правеха кривата сметка, че могат да изкарат предизборната си кампания на гърба на новия президент, обвинявайки го в русофилство, евразийски забежки и всички смъртни грехове, водени от оня виц за Зайо, който - с шапка или без, все яде бой. Такава тактика впрочем е възприел и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, но спрямо БСП. Очевидно интуицията му подсказва, че може да загуби и тези избори, затова той все по-често си изпуска нервите, търсейки "аргументи" срещу политическия опонент 100 години назад. Елементарен подход, който едва ли ще му донесе желаните 1 милион гласа. Борисов май още не е схванал, че старите му номера вече не впечатляват избирателите. Може би ще го разбере след изборите.

Лошата новина е, че във всеки следващ парламент попадат все повече случайни хора, които - овластени, забравят откъде са тръгнали и кой ги е пратил във властта. Особено еднодневките. Някои депутати от ГЕРБ и десният сектор са самото олицетворение на посредствеността, която избива комплекси чрез скъпи тоалети и аксесоари, бръщолевейки купешки фрази и клишета.

Затова преди партиите и политиците да се заиграват с мажоритарния вот и да спекулират с "волята на суверена", може би е по-добре да помислят за свикване на ВНС, което да намали броя на депутатите. Това ще свие и партийните субсидии, щом народните избраници се правят на разсеяни и забравят за "волята на суверена" в този случай. А тя е - по 1 лев на глас. Освен това - ако по-малък брой народни представители се избират мажоритарно, има шанс да се вдигнат качеството и капацитетът на представителството. Надеждата е да се сложи край на знайните и незнайните безличия, "скрити" в партийните листи, които, прекрачвайки парламентарния праг, започват да се изживяват като "елита на нацията".

Facebook logo
Бъдете с нас и във