Параграф22 Daily

Общество и политика

Сбогом на синия контролен талон?

Възможно е синият контролен талон на шофьорите да отпадне, след обсъждане на необходимостта му в МВР. Добрата новина на водачите на МПС дойде не от вътрешното министерство, а от министъра на дигитализацията и елеткронното управление Божидар Божанов. В едно от първите си телевизионни участия той коментира, че синият талон на автомобилите е абсолютно излишен и ще отпадне в максимално кратък срок.

Очевидно Божанов има амбицията да облекчи живота на шофьорите, които при всяко нарушение трябва да представят контролния си талон и в зависимост от наказанието си могат да се разделят с него за определен срок. "Със сигурност няма пречки да отпадне синият талон, който върви с шофьорската книжка и служи само за да покаже дали водачът няма неплатени актове. От него няма нужда. Той е абсолютно излишен и трябва да отпадне в максимално кратък срок", посочи Божанов.

Според министъра това може да стане, тъй като в базата данни на "Пътна полиция" фигурира всичко нужно за един шофьор - категория, нарушения, притежавани автомобили и т.н. Важното е личната информация да бъде опазена, коментира Божанов.  "Всеки гражданин ще има достъп до историята за достъпа на своите данни. Кой, кога и на какво основание е разглеждал неговите данни. Ще може да се абонирате и за известие, ако някой прочита данните ви, спират ви полицаи - след 2 минути пристига SMS, че някой е видял данните ви за шофьорската книжка", каза той.

Сред планираните нововъведенията са запазване на час онлайн за преглед в "Пътна полиция" при регистрация на автомобил и заплащане на всички такси за услугата онлайн. Божанов допълни, че ще бъде обсъдено с МВР дали т.нар. минаване на канал да не се замени от преглед в произволен пункт за годишен технически преглед седмица след придобиването на колата.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във