Банкеръ Weekly

Общество и политика

СБЛЪСЪКЪТ ПАВЛОВ-НЕНОВ - МЕДИЕН КЬОРФИШЕК ИЛИ РЕАЛНА ДРАМА

Илия Павлов спечели поредната си битка срещу тандема Ненов-Колев, като на насроченото на 6 юли общо събрание на Ем Джи Елит холдинг замени опонентите си в надзорния съвет на дружеството с близките до него Николай Вълканов и Лилия Христова. Радослав Ненов и Иван Колев така и не успяха да отменят сбирката в зала 3 НДК миналия понеделник, насрочвайки ново общо събрание на холдинга чак на 8 март 1999 година. Без съмнение обаче победителят във войната ще бъде определен от съда.


И Мултигруп, и хората около Ненов и Колев положиха доста усилия да увеличат присъствието си в Ем Джи Елит холдинг, като получат пълномощни за събранието или като изкупят акции от дребните акционери. Очевидно по-активен в това отношение е бил Илия Павлов, който вече притежава близо 10% от него. Това се потвърждава и от факта, че събранието са били представени 12.4% от капитала на холдинга, а всички решения, включително и за освобождаването на Ненов и Колев от надзорния съвет, са взети с над 90% от представения капитал. По предложение на Илия Павлов промени в устава не са правени, но е избран нов управителен съвет. Негов председател е Бояна Попова от лондонския офис на МG Finance и членове - Ивайло Божков от Кредитна банка, Иван Карабатаков от Дисконтова къща, Милена Ферер и Мариан Абрашев.


Събитията, разиграли се миналия понеделник в Националния дворец на културата, оправдаха очакванията за едно ефектно медийно зрелище с превратите, контрапревратите, с обвиненията, опроверженията и заканите. И всичко това свързано със собствеността на един от най-големите бивши приватизационни фондове у нас.


Всъщност първи на сцената излязоха Радослав Ненов и Иван Колев, които след като не успяха да променят състава на мандатната комисия на събранието, определено от тях за нелегитимно, дадоха пресконференция. Преброяването бе възложено на фирмата на бившия директор на отдел Технологии в Центъра за масова приватизация Илия Божинов. Тя не бе отстранена, тъй като договорът й с холдинга е безсрочен и може да се прекрати само с предизвестие от две седмици.


В познатия от предишни негови изяви стил Радослав Ненов сам си зададе осем въпроса и сам подробно отговори на тях. По думите му, събранието е организирано от фирмата MG F Consulting, която е с 50 млн. лв. капитал и в съвета на директорите й, ръководен от Илия Павлов, влизат Милена Ферер и Бояна Попова. Дружеството е 100% собственост на чуждестранно юридическо лице. Според Ненов целта на тази фирма е да приватизира гласовете и акциите на 104-те хил. акционери в Ем Джи Елит холдинг.


Радослав Ненов и Иван Колев декларираха, че досега не са получавали никакви възнаграждения за дейността си като надзорници и обявиха възнагражденията, получавани от членовете на управителния съвет. Освен редовните си заплати те са си разделили 25 млн. лв., като Николай Вълканов е получил 3 715 млн.лв, Милена Ферер 2 786 млн. лв., Ивайло Божков 3 715 млн. лв. и т.н.


Ненов заяви, че протоколът, с който е обявено събранието за 6 юли, е без дата, защото тогава членовете на управителния съвет вече са били освободени от заеманите от тях длъжности. От шестимата членове на освободения управителен съвет протокола са подписали едва трима - Милена Ферер, Ивайло Божков и Николай Вълканов. Милена Ферер е била упълномощена да подпише други двама от УС и така единственият неподписал документа е Евгени Петров. Според Петров управителният съвет никога не се е събирал, за да свиква събрание и този въпрос изобщо не е бил разглеждан. Няколко часа по-късно обаче председателката на управителния съвет на холдинга Бояна Попова изтъкна пред журналисти, че лично е свикала съвета, за да се вземе решение за свикването на 6 юли на общото събрание на Ем Джи Елит холдинг. Нещо странно се получи с хората, които работеха за нас - допълни тя. - Оказа се, че вече два месеца секретарката на приватизационния фонд работи за друг. Ние последни разбрахме това. Оказа се, че и хората от висшия мениджмънт не са работили за нас, а са изпълнявали чужди инструкции.


Радослав Ненов и Иван Колев обвиниха управителния съвет и за неизгодна сделка с акции на Булгартабак холдинг, продадени на клиент на инвестиционния посредник Капман. Щетата според тях е 1 391 217 495 лева. На пресконференцията след общото събрание Илия Павлов поясни, че цената е била 3 долара над пазарната, а получените пари са инвестирани в акции, изплатили добър дивидент.


Истина е, че нашият капиталов пазар не е ликвиден и за различни обеми ценни книжа цените се различават значително, така че е практически невъзможно да се каже дали една цена е добра, или не - всичко е въпрос на гледна точка. Освен това Павлов подчерта, че сделката е одобрена от надзорния съвет - нещо, което явно противоречи на думите на опонентите му.


Общото събрание съвпадна с раздаването на дивидентите, които акционерите на холдинга получават чрез Кредитна банка. Ненов заяви, че при получаването на дивидентите на акционерите е било предлагано да упълномощят длъжностни лица от Кредитна банка да ги представят на общото събрание. Досега са раздадени около 60% от дивидентите. Някои от упълномощените обаче не са дошли на събранието, след като са видели съобщението за неговата отмяна.


Радослав Ненов предположи, че схемата от Елкабел- Бургас, ще се приложи и при общото събрание на холдинга - т.е. въпреки нередностите по неговото провеждане то ще бъде регистрирано от съда. Естествено по правните аспекти както на промените в надзорния съвет на Ем Джи Елит холдинг, така и при провеждането на събранието може да се спори много, но е факт, че то бе регистрирано от съда и Илия Павлов си върна управлението.


Словесната престрелка продължи и през седмицата след 6 юли с обвиненията на Илия Павлов, че целта на Радослав Ненов е да се домогне до свободните средства на холдинга, с които да закупи Добруджанска банка - нещо, което Ненов отрече.


В края на краищата по правните казуси решение ще вземе съдът, след като прецени всички факти. Важното е да се знае, че в случая Ем Джи Елит холдинг е собственост на над 104 хил. акционери, а мениджърите просто управляват придобитите активи. Борбата между двете страни е най-вече за правото да вземат управленски решения, свързани с предприятията собственост на холдинга - кой да им доставя материали, кой да им изкупува продукцията, в коя банка да си държат парите и къде да си застраховат имуществото. Иначе акционерите само спечелиха от така развихрилия се скандал, защото успяха да получат информация за притежаваното от тях дружество от две вече независими страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във