Банкеръ Daily

Общество и политика

Сблъсък между Каракачанов и Чуколов в кулоарите

"Сблъсък" между вицепремиера Красимир Каракачанов и депутатът от Атака Десислав Чуколов стана в кулоарите на парламента. Това се случи след края на изслушване на военния министър в парламента, по време на което той отговаря на въпроси на "Атака" за продажбата на военни имоти.

"Краси, ела да си говорим. Защо не ми отговори на въпросите?", пресрещна Чуколов министъра на отбраната в кулоарите.

"С теб няма да споря. Шоу няма да правим", заяви министърът.

Каракачанов хиперболизира, иронизира. Преценил е такава тактика да предприеме, но да не отговори на конкретните въпроси. Това заяви преди това Десислав Чуколов пред журналисти в парламента. Той се надявал на тези конкретни въпроси някой ден военният министър да отговаря пред прокуратурата и пред съда, защото това е ощетяване на държавата. "Той на няколко пъти обърка имотите, нарочно го направи, за да излезе несъответствие", посочи още Чуколов. По думите му тези имоти са продавани в пъти по-евтино и подписът на Каракачанов стои под тези сделки. Той каза, че има заповед с подписа на Каракачанов, с което се командироват български войници в хотела на Валери Симеонов.

В този момент депутатът Павел Шопов се намеси: „На главния прокурор, той ще проверява сделките“. От своя страна Красимир Каракачанов му отговори: „Стига вика, бе, Шопов. Шопов, моля те, изкъпи се най-накрая“.

Преди този скандал вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в пленарната зала категорично отрече твърдения на депутатите от "Атака", че в последните години има свръхпродажба на военни имоти с отпаднала необходимост на занижени цени. Според Десислав Чуколов министерството е продало под пазарни цени военни имоти. „За апетитни имоти става въпрос. За имоти по българското Черноморие, за имоти в промишлени зони, където има предприятия за милиони, за имоти в идеалния център на български градове. Тези имоти са продадени пъти по-евтино“, заяви той.

Красимир Каракачанов категорично отхвърли обвиненията и припомни, че всяка сделка се извърша по закона за държавната собственост и минава през вътрешно и външноведомствен контрол. Той оспори и твърдения, че в последните години има свръхпродажба на имоти с отпаднала необходимост и заяви, че целта му е да се съхраняват, а не да се продават имоти.

„Споменавате острови, полуострови, архипелази, централни апетитни имоти. Бъркате полуостров Крим или Чукотка. За периода 2001-2008 г. по процедурите са продадени общо 392 имота, за 7 години. За периода, откакто аз съм министър на отбраната - 2 години и 10 месеца, са продадени 16 имота“, посочи военният министър. Той съобщи, че има стратегия за оползотворяване на военните имоти в големите градове, като ще се стартира процедура за отстъпено право на строеж, за да се построят жилища за военнослужещи.

"Нито един от имотите, които вие описахте по Черноморието, не е продаден. Моята политика е не да продаваме, а да съхраняваме имоти. Охраната на тези сгради се поема от Министерството на отбраната. Над 3000 военнослужещи са без жилище, искам да се изградят такива в площите на военните имоти. Държавата плаща наеми за нашите войници", обясни Каракачанов. И допълни: "Налагате една лъжа като вашия кумир Сталин. Питам ви къде сме продали острови и полуострови?", попита вицепремиерът.

Той обвини атакистите, че въобще не са в час за какво задават въпрос. "Търсите евтин политически дивидент. Ако 15 години не знаете какво е имот с отпаднала необходимост, явно българският данъкоплатец 15 години ви е плащал заплата безсмислено", заяви вицепремиерът и министър на отбраната.

Изслушването прерасна в остра размяна на реплики. Чуколов провокира министъра. „Общи лакардии, не сме седнали тука да ядем кюфтета и пържоли и да си пием водката. Тези имоти в община Куклен дали не са апетитни наблизо до летището? Тези имоти са златни имоти там и го казват брокерите на недвижими имоти“, посочи депутатът.

„Едни хора, които в живота си един пирон не са забили, а от 15 години лапат кюфтаци, ама не тука евтините, а в един скъп ресторант, да ме обвиняват мен. Тях ги е яд, че „Обединени патриоти“ вървят напред, а тях ги няма в джаза, както се казва, радиото не ги хваща“, реагира не по-малко остро и емоционално вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във