Банкеръ Daily

Общество и политика

Сблъсъци с полицията в Росенец, арестуваха Ивайло Мирчев

Протестиращите разкъсаха полицейския кордон, за да стигнат до плажа в парка "Росенец". До това се стигна след появата на директора на Областната дирекция на МВР в Бургас. Той подчерта, че ролята на полицията е единствено да не допусне напрежение.

Председателят на "Да, България" Христо Иванов бе повален на земята, а активистът на партията Ивайло Мирчев бе арестуван. Малко по-късно Мирчев беше освободен.

Иванов заяви, че сблъсъците се дължат на "абсолютната безотговорност на местната полиция", която получава указания лично от Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски. Той подчерта, че когато протестът е бил заявен, не е имало индикации, че той ще бъде възпрепятстван по някакъв начин. 

Според председателя на "Да, България" напрежението ще бъде потушено, когато кметът на Бургас изпълни задължението си и осигури възможност на протестиращите да стигнат до кея в Росенец. По думите на Иванов именно полицията подтиква към етническо напрежение.

И втори катамаран не бе допуснат да акостира на кея пред т. нар. летни сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Участниците в протеста по вода скандират "Няма частно пристанище". По документи обаче кеят се оказва частна собственост.

Появи се и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който каза, че лодките се намират в "частна акватория".

Преди това кметът на Бургас Димитър Николов пристигна при протестиращите в парк "Росенец". Той заяви пред репортерите на място, че недопускането на демонстрантите до плажа е грешка на полицията, която създава, вместо да предотвратява напрежение. Кметът на морския поиска директорът на полицията в Бургас да пристигне на мястото, за да осигури преминаването на хора до плажа.

В същото време членове на младежката организация на ДПС, водени от евродепутата Илхан Кючук, не допускат протестиращите да достигнат до плажа в Росенец. Те се придвижиха в непосредствена близост до полицейския кордон, който ги пази от останалите протестиращи.

Както "Банкеръ" писа, полицията не позволи на гражданите, организирани  в социалните мрежи (днес в 11 ч. ) да стигнат до парк "Росенец" по суша и по море.  Хиляди хора, не бяха допуснати до отдавна засипания с чакъл плаж в парка. За разлика от други , които вече се бяха настанили и почти окупирали района . Става въпрос за симпатизантите на ДПС, които още снощи пристигнаха от всички краища на догановите владения, за да бранят своя почетен лидер – Ахмед Доган.

С мотива да не се позволят екцесии, протестът на хората, тръгнали да защитят бреговата си ивица от безобразията , гарантиращи „сигурността“ на Доган",  бяха преместени пред...общината в Бургас.

Полицията не скри, че на място вече има друга протестираща група и това е и причината да не допуска граждани до плажа.

"Искаме да ни се даде политическо обяснение защо този протест беше осуетен по този начин. Нека хората да не участват в никаква ескалация - изключително важно е това. Призоваваме хората да се преместят пред общината. Нашият проблем е със жандармерията и политическото ръководство в страната, която обслужва ДПС. Вждаме го това", това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във