Банкеръ Weekly

Общество и политика

САЩ затвориха Вегелин

Най-старата частна банка на Швейцария Вегелин енд ко. приключи съществуването си, след като се призна за виновна, че е помагала на граждани на САЩ да укрият данъци върху активи в размер на 1.2 млрд. щ. долара. Парите са държани в офшорни сметки. Основаната през 1741-а банка ще плати на щатската администрация глоби, неустойки и обезщетения общо за 74 млн. щ. долара.


Няколко изпълнителни директори на Вегелин се явиха на изслушването по казуса пред съдия Джед Ракоф в Манхатън на 4 януари, включително и управляващият партньор Ото Брюдерер. Той признал, че от 2002-а до 2010-а банката се е договорила с щатски данъкоплатци да укрият данъчните задължения на онези, които попълнят неверни данъчни декларации за Главната данъчна служба на САЩ. Брюдерер допълнил, че мениджмънтът на Вегелин е бил наясно, че се върши незаконно деяние. По думите му е било възможно банката да помага на американски клиенти, защото не е имала офиси отвъд Океана и е работила в съответствие със законите на Швейцария. Брюдерер е подчертал също, че действията й съответстват на традиционна практика в швейцарския банков сектор.


Щатските власти предявили обвинения срещу Вегелин през февруари 2012-а - седмица след като банката продала бизнеса си - без американските операции - на Райфайзен груп, и две седмици след като щатското министерство на правосъдието обвини в измама трима нейни банкери. В обвинението си от февруари 2012-а федералното голямо жури на Манхатън подчертава, че Вегелин е разработила схема за откриване на тайни сметки за американските си клиенти чрез използване на кодирани имена (като например Елвис) и чрез създаване на мними дружества, за да не бъдат разкрити, включително и в Панама и в Лихтенщайн.


От централата си в спокойното планинско градче Санкт Гален в Североизточна Швейцария Вегелин се рекламирала като спасително убежище за американските данъкоплатци. В интернет сайта, рекламиращ услугите й, било записано: Нито швейцарският кабинет, нито което и да било друго правителство може да получи информация за вашата банкова сметка.


Осъдителната присъда срещу Вегелин е победа на администрацията на президента Барак Обама в борбата й срещу данъчните измами чрез офшорни сметки. Нещо повече, тя е първият пример, че министерството на правосъдието на САЩ може да накаже чуждестранна компания, която няма бизнес операции в страната. От наложената парична санкция за 74 млн. щ. долара 16 млн. долара са били платени по-рано за неустойки от сметката на Вегелин в клона на Ю Би Ес в Стамфорд, щата Кънектикът. Тя според прокуратурата е била използвана за пране на пари от Швейцария за американски клиенти и за укриване на средства от щатските данъчни власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във