Банкеръ Daily

Общество и политика

САЩ ще санкционират корумпирани официални лица в България

Американският посланик Херо Мустафа обяви, че мисията й у нас ще работи с българските си партньори за укрепване на демокрацията и подобряване на възможностите на свободен пазар в България. За целта до дни в София ще пристигне нов съветник от Департамента по правосъдие.

"Планирам да работим едневременно с държавните органи и гражданския сектор за засилване върховенството на закона, насърчаване независимостта на съда и борба с корупцията. За изпълнението на тази задача смятаме да предприемем многостранен подход, включително и чрез прилагането на по-твърди мерки", заяви Херо Мустафа пред Атлантическия клуб. 

Една такава мярка се предвижда в раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и права на човека, включена в годишния закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент.

Мустафа уточни, че с това законодателство се подкрепят усилията на САЩ за борба с корупцията в световен мащаб, което пряко засяга интересите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни държави.

"То ни позволява да налагаме забрана за издаване на американска виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция. Подобни сериозни мерки ще бъдат в полза на България в дългосрочен план, тъй като стриктното придържане към върховенството на закона е неразривно свързано с политическото и икономическото процъфтяване на България", поясни американският посланик в България. 

По думите й САЩ също така са готови да окажат подкрепа за борба срещу киберпрестъпността и укрепване на безжичните комуникационни мрежи на България, с цел засилване защитата на България в областта на технологиите и иновациите. На последно място Вашингтон иска 5G мрежите на България са изградени с подходящ контрол за сигурност

"Надявам се, че сте забелязали активизиране на взаимодействеито между нашите две страни през последния месец. Отново повтарям, че това е само началото. Предстои серия от високопоставени посещения, с които ще дадем начало на нашия нов диалог. Всичко това е свидетелство за нашия ангажимент за взаимодействие с България на най-високо военно и цивилно равнище", отбеляза Херо Мустафа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във