Банкеръ Daily

Общество и политика

САЩ ще "посочват корумпираните" в България, обяви американски дипломат

САЩ са готови да назоват още корумпирани лица, когато това е необходимо за борбата с корупцията.

Заместник помощник държавният секретар Матю Палмър коментира, че Съединените щати са в готовност, когато е необходимо, да предоставят на българските власти информация по случая със съдия Андон Миталов.

“Ние сме готови да назоваваме лицата, които участват в корупционни практики. Искаме да се уверим, че хората са наясно, че САЩ застават твърдо и уверено в подкрепа на доброто управление, прозрачността, отговорността и ролята, която хората, заемащи публични длъжности, играят за гарантирането на доброто управление”, каза Палмър пред "Свободна Европа".

На въпрос дали скоро се очаква да станат ясни имената и на други хора, включително такива на “по-високи позиции”, дипломатът отговори, че не иска да влиза в подробности за отделни случаи: “Но мога да ви кажа, че забраните за виза и пътуване са важен инструмент за борба с корупцията”.

“Няма да загатвам предварително конкретни решения”, каза Палмър. Забраните за влизане в САЩ, наложени на хора, заемащи публични длъжности и уличени в корупция, могат да се обявяват публично. Този инструмент Вашингтон прилага по целия свят. Досега за хора от България това не се беше случвало.

В понеделник Палмър се срещна с премиера Борисов. Според информация от американското посолство Матю Палмър посети в българската столица, за да се консултира с правителството за Западните Балкани като продължение на успешния стратегически диалог на високо ниво, който започна миналия месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във