Банкеръ Daily

Джон Кери:

САЩ ще помагат на България в енергетиката

S 250 7a998df0 1457 416a 8f02 b09cd6a1b6a1
S 250 452ac167 dd6d 4c3e a502 0934e89d673c
S 250 c4afe592 f2e3 4d2a 94a6 3aed526327c9
S 250 d56e3983 0f96 4633 9fd9 c6813ef5336a

"Никоя страна не трябва да бъде зависима от друга страна за енергийните доставки". Това каза държавният секретар на САЩ Джон Кери на пресконференция в сградата на Министерския съвет след среща с премиера Бойко Борисов. Двамата са обсъдили борбата с тероризма и ускорено разнообразяване на трасетата и източниците на енергийни ресурси.

"САЩ са готови да помогнат на България, която взе трудни решения, за да защити бъдещето си, да се привлекат инвестиции, да създадем един план за енергийното бъдеще на България", посочи Кери. За целта САЩ ще изпратят енергиен експерт, който да работи с Министерството на енергетиката за разработване на план за това какво да е енергийното бъдеще на България, допълни Кери в отговор на въпрос за евентуални американски инвестиции в енергетиката.

От своя страна премиерът Борисов припомни, че многократно са заявявали, че има мораториум върху добива на шистовия газ и той ще остане в сила до момента, в който не се намери по-екологична технология.


"Никоя страна не трябва да бъде напълно зависима от друга страна за енергийните доставки", категоричен в той.


Кери и Борисов са обсъдили въпроси, свързани с увеличаване на енергийната сигурност на България и цяла Европа, изграждането на интерконекторни връзки с Румъния и Гърция, както и евентуалното изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй". Според Кери важно е да се постигне диверсифициране на източниците и увеличаване на свързаността със съседите. В тази връзка САЩ се ангажира да подкрепи България в този процес, допълни той.

"България заслужава по-добра енергийна сигурност, особено като се има предвид факта, че "Южен поток" няма да се осъществи. Разбираме ви и искаме да ви помогнем да се изясни бъдещето заедно с партньорството на ЕС", каза държавният секретар. Той обаче избегна директен отговор на въпроса дали САЩ ще отделят конкретни средства за енергетиката на България и посочи единствено, че американската "Ексим банк" е един от инструментите", подчерта още Кери.

Борисов допълни, че на всички, включително на американците, е ясна позицията на българското правителство относно проучването и евентуален добив на шистов газ - има мораториум, защото полетата са в най-плодородната земя на България.

Държавният секретар също така подчерта, че Вашингтон напълно подкрепя плановете на България за реформиране на съдебната система.

Кери бе категоричен, че в България има много големи възможности за инвестиране и допълни, че САЩ са "дълбоко ангажирани" да помогнат да се привлекат инвестиции у нас.

"Ние приветстваме безвизовия режим между САЩ и България", заяви Кери в отговор на въпрос за възможността за отпадане на визите за пътуване. Според него това би било много положително събитие, което ще укрепи връзките между двете страни. Той обаче уточни, че програмата за безвизово пътуване е много специфична и за да се включи една страна има редица изисквания. Едно от тях е процентът на отказаните визи да бъде под 3%, а за 2014 година в България има 15.2% отказани визи.

"Ще продължим да работим и по тези въпроси в бъдеще, за да постигнем по-добри възможности за пътуване между двете страни", увери Кери.

По отношение на конфликта в Украйна американския държавен секретар изрази надежда, че в Русия ще се отдалечи от идеите за отмъщение.

"САЩ работят много усилено за деескалиране на ситуацията в Украйна. Надяваме се, че в следващите години разговорите, които провеждаме ще доведат до резултат и до спазване на Минското споразумение и Русия ще се отдалечи от идеите за отмъщение", подчерта държавният секретар и увери, че САЩ е до България, както в рамките на НАТО така и като цяло, когато трябва да взима толкова важни решения.

Това е първо официално посещение на Джон Кери в качеството му на държавен секретар на САЩ. Около 10 часа днес той се срещна с президента Росен Плевнелиев, който е потвърдил стратегическо партньорство и българските ангажименти пред съюзниците в НАТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във