Банкеръ Daily

Общество и политика

САЩ ще охраняват за седмица въздушното ни пространство

В рамките на седмица САЩ ще се включат в охраната на въздушното ни пространство, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев след днешното заседание на правителството. 

"Два американски самолета ще охраняват заедно с нашите военни въздушното пространство на страната. Днес кабинетът одобрено решение за съвмесътен ерполисинг със САЩ, който ще започне на 9 септември и ще приключи на 16 септември", обясни Ненчев.

Той подчерта, че разноските за мисията ще бъдат поети изцяло от САЩ, а страната ни не дължи нищо по този договор. Мисията е инициатива на НАТО, а ние като член на Алианса изпълняваме своите задължения. 

"Нашата армия може и сама да охранява въздушното си пространство. Разполагаме с достатъчно МиГ - 29, които биха могли да се справят. В резултат на договора с Полша в рамките на месец ноември ще поучим последните два двигателя, тоест общо 6. Ще имаме още 3 изправни МИГ - 29. Въз основа на решение на МС бяха отпуснати  69 млн. лв., с които чрез обществена поръчка ще придобием допълнително 10 отремонтирани двигателя за МИГ - 29 или общо 5 допълнителни самолета МиГ - 29 ще имаме в рамките на тази година", уточни министърът. 

Във връзка с информацията, че за пръв път от края на Студената война правителството на Германия подготвя планове, с които да изисква от населението да поддържа у дома запаси от 10 дни за храни и 5 дни за питейна вода, Ненчев обясни, че у нас няма извънредна ситуация. Той подчерта, че резервът се проверява всяка година и нямаме никакви основания за актуализиране на военните запаси. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във