Банкеръ Daily

Елена Поптодорова:

САЩ ни дават възможност да си разчистим системата

Елена Поптодорова

Съединените щати ни дават дава възможност  да си разчистим системата на управление. Не мисля, че Щатите ще предоставят информация кой е политическият лидер, подкупван от Божков, трябва да си свършим работата сами, коментира бившият посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Според Тихомир Безлов "вероятно политическият лидер е първият секретар на комунистическата партия". „С този акт се показва, че хора, които стоят отстрани с богатството си, са досегаеми“, допълни той.

Според Поптодорова темата е стара, колкото българският преход. „Във всички преговори, които България е водила за присъединяване към ЕС и НАТО темата за правосъдна реформа и върховенство на закона е била основна и винаги чувствителна. Начинът, по който се определя корупцията в България, е ендемична корупция. За първи път, откакто проблемът е на масата, имаме едно системно и подредено действие от американска страна“, добави тя.

Безлов определи случващото се като атомна дейност и знак преди извънредните избори у нас.

„Световната банкова система е свързана, така че е много трудно да направите трансфери без американски банки и кореспонденти. Това, което се случва, прави изключително трудно икономическото бъдеще не само на замесените хора и техните фирми, но и на семействата им“, допълни той.

„Мисля, че стъпката срещу Пеевски е била известна. Самият факт, че той не се кандидатира за депутат говори за това, предполагам, че неговата партия е била предупредена“, заяви Безлов.

САЩ наложиха санкции на Делян Пеевски и Васил Божков, както и на компании, свързани с тях по закона "Магнитски". Третият българин в списъка е Илко Желязков, който е действащ зам.-председател на Бюрото за контрол над СРС.

Санкциите на САЩ се налагат заради широката роля на Пеевски, Божков и Желязков в корупцията в България. 

"Американското правителство ще продължи да налага осезаеми и значителни санкции за онези, които участват в корупция и работят за защита на глобалната финансова система от злоупотреби", се казва в документа, където санкциите срещу тримата българи са окачествени като най-голямото еднократно действие на САЩ, насочено срещу корупцията у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във