Банкеръ Weekly

Общество и политика

САЩ не вярват, че руските войски са се изтеглили от украинската граница

Администрацията на САЩ засега не вижда потвърждение за изтеглянето на руските войски от границата с Украйна, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

„Имаме сериозни опасения относно присъствието на руски войски край границата с Украйна. Въпреки твърденията на руските власти, нямаме потвърждение на тяхното изтегляне“, каза той.

Американското правителство публикува и нови спътникови снимки, на които според него се вижда, че руски сили са продължили да бъдат близо до украинската граница през последните дни, предаде Ройтерс.

Президентът на Владимир Путин обяви миналата сряда, че силите са преместени, но НАТО и САЩ заявиха, че не са видели признаци за руско изтегляне от границата.

На снимки от търговски спътник, които бяха публикувани от Държавния департамент и в акаунта на американската мисия в НАТО, се вижда нещо, което прилича на около 20 руски хеликоптера в Белгород, близо до украинската граница.

Освен тях американското правителство публикува друга снимка на същия район от 26 март, също показваща хеликоптери. На по-ранна снимка от 22 март не се виждат никакви хеликоптери в района.

Втора спътникова снимка, направена в района на Ростов на 12 май, на 75 км от границата с Украйна, показва според американското правителство група руски бронирани машини.

Когато НАТО публикува подобни спътникови снимки през април, показващи струпване на руски военни сили край границата с Украйна, руски представител оспори автентичността им, заявявайки, че са направени миналия август.

Журналистите помолиха говорителя на американския президент да коментира подкрепата от Русия на „пътната карта“ за уреждане на украинския конфликт, предложена от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Карни отговори, че САЩ „се радват да видят всяка подкрепа от страна на Русия за процеса на развитие на диалог в Украйна“ и добави, че Вашингтон „много внимателно следи действията, които Русия предприема“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във