Банкеръ Daily

Милен Керемедчиев:

САЩ намекнаха, че корупцията у нас излиза извън контрол

Санкциите, наложени от САЩ, срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и всички, свързани с тях фирми и организации са политически намек, че корупцията у нас излиза извън контрол. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

"Много е важно да се отбележи, че законът "Магнитски" и неговата употреба в правния свят не е съдебен акт. Това е решение, което се подписва лично от американския президент, въз основа на предложение, което се прави от американски конгресмени. По закона „Магнитски” има много сериозен отзвук по целия свят. Канада и Великобритания също приеха подобен закон”, обясни Керемедчиев. И допълни, че банките в САЩ кореспондират с почти всички банки в света.

Според него Херо Мустафа е най-активният американски посланик за последното десетилетие в България. "Още при стъпването й в длъжност тя даде интервю, в което каза, че борбата с корупцията ще бъде неин приоритет", припомни бившият зам.-министър на външните работи.

По думите му да се направи толкова обстойно разследване на толкова много компании не е лесна задача. Според него САЩ рязко влизат в политиката на България. „Както виждаме политическият живот у нас ври и кипи. Предстоят сериозни промени”, смята той.

Санкциите на САЩ срещу Пеевски, Божков и Желязков са най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега по закона "Магнитски". Това същевременно стана ясно в сряда от думите на Пол Ахърн - първи заместник помощник-секретар в Министерството на финансите на Съединените американски щати, по време на среща с български медии. На нея присъства и американският посланик в България Херо Мустафа.

Американските власти са готови да работят с българските институции по случая със санкционираните български граждани и фирми.

Целта на санкциите по закона "Магнитски" е насочена срещу корупцията, замесените в нея лица и не е политически акт. Разследването по случая е продължило достатъчно време, за да се съберат необходимите доказателства за съответните нарушения. Като Министерството на финансите на САЩ използва множество източници на информация, за да събере необходимите данни за нарушения, включително от медийни публикации и от партньорски служби и институции, стана ясно по време на срещата с медиите.

В сряда САЩ наложиха санкции на Делян Пеевски и Васил Божков, както и на компании, свързани с тях по закона "Магнитски". Това става ясно от съобщение на сайта на американското Министерство на финансите. Третият българин в списъка е Илко Желязков, който е действащ зам.-председател на Бюрото за контрол над СРС.

Санкциите на САЩ се налагат заради широката роля на Пеевски, Божков и Желязков в корупцията в България. 

"Американското правителство ще продължи да налага осезаеми и значителни санкции за онези, които участват в корупция и работят за защита на глобалната финансова система от злоупотреби", се казва в прессъобщението, където санкциите срещу тримата българи са окачествени като най-голямото еднократно действие на САЩ, насочено срещу корупцията у нас.

От изявлението се разбира, че Божков, Пеевски и Желязков са уличени в злоупотреби с публични институции с цел печалба и прекъсва достъпа на тези лица и техните компании до финансовата система на САЩ. За по-нататъшна защита на международната финансова система от злоупотреби от корумпирани участници, Министерството на финансите насърчава всички правителства да прилагат подходящи и ефективни мерки срещу изпирането на пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във