Банкеръ Daily

Общество и политика

САЩ наложиха санкции на Пеевски и Божков по закона "Магнитски"

САЩ наложиха санкции на Делян Пеевски и Васил Божков, както и на компании, свързани с тях по закона "Магнитски". Това става ясно от съобщение на сайта на американското Министерство на финансите. Третият българин в списъка е Илко Желязков, който е действащ зам.-председател на Бюрото за контрол над СРС.

"Широка роля в корупцията в България"

Санкциите на САЩ се налагат заради широката роля на Пеевски, Божков и Желязков в корупцията в България. 

"Американското правителство ще продължи да налага осезаеми и значителни санкции за онези, които участват в корупция и работят за защита на глобалната финансова система от злоупотреби", се казва в прессъобщението, където санкциите срещу тримата българи са окачествени като най-голямото еднократно действие на САЩ, насочено срещу корупцията у нас.

От изявлението се разбира, че БожковПеевски и Желязков са уличени в злоупотреби с публични институции с цел печалба и прекъсва достъпа на тези лица и техните компании до финансовата система на САЩ. За по-нататъшна защита на международната финансова система от злоупотреби от корумпирани участници, Министерството на финансите насърчава всички правителства да прилагат подходящи и ефективни мерки срещу изпирането на пари.

"Тези действия изпращат силен сигнал, че САЩ са заедно с всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията. Ние се ангажираме да помогнем на нашите партньори да реализират пълния си икономически и демократичен потенциал, като се справят със системната корупция и държат отговорни корумпираните служители. Министерството на финансите остава ангажирано да работи с България за провеждане на реформите срещу пране на пари, които водят до финансова прозрачност и отчетност. Призоваваме регулаторите да съобщят рисковете от правенето на бизнес с тези корумпирани служители и техните компании", се казва още в позицията на американската администрация.

Какви са Пеевски и Божков в очите на Вашингтон

Ето и как са описани българските бизнесмени в позицията: 

"Васил Крумов Божков , български бизнесмен и олигарх, на няколко пъти е подкупил държавни служители. Тези длъжностни лица включват настоящ политически лидер и екс председател на бившата Държавна комисия по хазарта. Божков също така е планирал да предостави парична сума на политик и служител на администрацията по-рано тази година, за да опита Божков да създаде канал за руско влияние върху българските държавни представители.

В момента Божков се намира в Дубай, Обединени арабски емирства, където успешно избягва българската екстрадиция по редица обвинения, наложени през 2020 г., включително ръководене на организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и укриване на данъци. В рамките на разследването си прокуратурата на Република България установи, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на Комисията по хазарта 10 000 български лева всеки ден, за да отнеме хазартните лицензи на хазарта на неговите конкуренти. След тази мащабна схема за подкуп председателят на Комисията по хазарта подаде оставка, беше арестуван, а структурата беше заличена. Остава международна заповед за ареста на Божков, тъй като влиянието му продължава в България. Преди българските парламентарни избори през юли 2021 г. Божков регистрира политическа партия", описват детайлно от Вашингтон, като уточняват, че и партията "Българско лято" е под санкции.

"Делян Славчев Пеевски  е олигарх, който преди това е бил български депутат и медиен магнат и редовно се е занимавал с корупция, използвайки търговия на влияние и подкупи, за да се предпази от публичен контрол и да упражни контрол над ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски активно работи за негативно влияние върху българския политически процес на общинските избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски преговаря с политици, за да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на получаването на защита от наказателни разследвания.", продължават описа си от американската администрация.

Връзката Пеевски - Желязков

Вашингтон описва детайлно схемите, които са организирали съвместно Пеевски и Илко Желязков, определяйки Желязков като фронтмен на Пеевски.

Пеевски е използвал Желязков при схема за подкуп и схема за уреждане на български документи за пребиваване на чужди лица. Пеевски ползвал Желязко за подкупване на държавни служители чрез различни средства в замяна на тяхната информация и лоялност.

Действащият заместник-председател на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков е санкциониран, защото е бил подставено лице на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, се посочва в съобщението на Министерство на финансите на САЩ. Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна.

От началото на 2018 г. Пеевски и Желязков са ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване. Според схемата представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които трябвало да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане. В допълнение към всичко това Желязков изнудвал кандидат за министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от прокуратурата на Република България, ако след назначаването си откажел да съдейства на Желязков

От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп. 

Какво представлява законът "Магнитски"

Законът съществува от 2012 г. и носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който почина през 2009 г. при, меко казано, съмнителни обстоятелства в предварителния арест в Русия. С този закон се даде възможност правителството на САЩ да налага санкции предимно на руски граждани - лица, свързани не само със смъртта на Магнитски, но и с корупционните схеми, в които участват висши държавни служители, които адвокатът се бе заел да разкрие.

През 2016 г. първоначалният вариант на закона "Магнитски" претърпя в САЩ сериозни промени и придоби глобален облик. Той вече е основание по него да се налагат санкции не само на руски граждани, но и от държави от целия свят.

Според закона на санкциониране подлежи "всяко чуждестранно лице", за което въз основа на "достоверни доказателства" се установи, че е замесено в убийства, изтезания или грубо нарушаване на международно признати човешки права, или са засегнати лица, извадили наяве случаи на корупция и незаконна дейност на държавни служители. Отговорност може да се търси и от държавни служители, които са участвали в корупционни схеми, включително и за присвояване на чужди активи за лична изгода, както и срещу всеки, който е подпомагал, спонсорирал или предоставял някаква подкрепа за тази корупционна дейност.

Санкциите се налагат еднолично, по решение на президента на САЩ. И са две: недопускане на територията на САЩ (което означава отмяна или неиздаване на американска виза) и блокиране на банкови сметки или имущество, което се намира там. Законът няма как да действа извън територията на Щатите, затова и мерките, които могат да се налагат по него, са ограничени на територията на САЩ.

Черният списък с фирми на Божков и Пеевски

Санкционният списък, обявен от американското правителство, включва и редица фирми от орбитата на българските бизнесмени. Веднага личат "Нове холдинг" и хазартните компании на Божков, както шапката, под която стои светлата част от бизнеса на Пеевски - "Интръст". 

Публикуваме и пълния списък със санкционираните компании: • Vabo-2005 EOODDigital Services EADEde 2 EOODNove Internal EOOD, Moststroy Iztok ADGalenit Invest ADVabo 2008 EOODVertex Properties EOODVB Management EOODVa Bo Company EOODVabo Management EOODVabo 2012 EOODPrim BG EADEurogroup Engineering EADKristiano GR 53 JSC ADNove-AD-Holding ADBul Partners Travel OODBullet Trade OODCaritex Lucky ADSizif V OODThrace FoundationVabo Internal AD, and Bulgarian Summer are owned or controlled by Bojkov.


 • Rex Loto AD is owned or controlled by Vabo-2005 EOOD.


 • Eurobet Partners OOD is owned or controlled by Digital Services EAD.


 • Eurobet OOD is owned or controlled by Eurobet Partners OOD.


 • Eurobet Trading EOOD is owned or controlled by Eurobet OOD.


 • Vabo Systems EOODVato 2002 EOODNove Development EOODProperty-VB OODTrans Nove OODNove Partners OODAdler BG ADEfbet Partners OOD, and Internews 98 OOD are owned or controlled by Nove Internal EOOD.


 • Eurosadruzhie OOD and Decart OOD are owned or controlled by Vabo Systems EOOD.


 • Numerical Games OODLottery Distributions OODNational Lottery OOD, and Eurofootball OOD are owned or controlled by Eurosadruzhie OOD.


 • National Lottery AD is owned or controlled by Nove Development EOOD.


 • Meliora Academica EOODDomino Games OOD, and ML Build EAD are owned or controlled by Decart OOD.


 • Games Unlimited OOD is owned or controlled by VB Management EOOD.


 • Evrobet - Rumania EOOD and Old Games EOOD are owned or controlled by Games Unlimited OOD.


 • Vihrogonika AD is owned or controlled by Vabo Management EOOD.


 • Vabo 2017 OOD and Lottery BG OOD are owned or controlled by Vabo 2012 EOOD.


 • Siguro EOOD is owned or controlled by Eurogroup Engineering EAD.


 • Trakia-Papir 96 OODParkstroy-Sofia OODPublishing House Sport LTD, and CSKA Basketball Club are owned or controlled by Nove-AD-Holding AD.


 • Ancient Heritage AD is owned or controlled by Thrace Foundation.

  • Int Ltd EOOD and Intrust PLC EAD are owned or controlled by Peevski. • BM Systems EADInt Invest EOODInttrafik EOOD, and Real Estates Int Ltd EOOD are owned or controlled by Intrust PLC EAD.

Facebook logo
Бъдете с нас и във