Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Са­но­фи" ще дос­та­вя дет­с­ки­те вак­си­ни

Фармацевтичната компания "Санофи Пастьор", чрез своя представител за България "Соломед", спечели обществената поръчка за доставка на шествалентна ваксина. На прякото договаряне в Министерството на здравеопазването най-големият производител на ваксини в света се конкурираше с основния си пазарен конкурент "ГлаксоСмитКлайн". След като комисията прегледа двете оферти, тя реши да класира на първо място "Соломед" по критерий "най-ниска цена". "Глаксо" може да обжалва решението в КЗК в 10-дневен срок. Параметрите на споразумението вероятно ще станат ясни, след като изтече този срок. Прогнозната стойност на поръчката бе 9 243 000 лв. без ДДС, а очакваните количества ваксина са до 90 000 дози. Първата партида от 40 000 дози трябва да дойде през ноември, а следващите 50 000 се чакат до края на декември 2014-а.

Препаратът, с който българските деца ще бъдат ваксинирани срещу опасните болести дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит тип Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б, се казва "Хексацима". Именно тази ваксина бе предложена от "Соломед" на предишния търг през юли 2014-а. Министерството на здравеопазването тогава отказа да сключи договор с мотива, че спецификацията, която дистрибуторът предлагаше да внесе от Румъния, не отговаря на регистрираната в Приложение № 3 на Позитивния лекарствен списък. "Соломед" обжалва решението пред Комисията за защита на конкуренцията, но преди няколко дни оттегли иска си. Що се касае до "Хексацима", тя е сравнително нов продукт. Появи се на пазара в началото на миналата година, след като получи "благословията" на Европейската медицинска агенция(ЕМА).

От "Санофи Пастьор" посочиха, че положителното становище на лекарствения регулатор се основава на множество проучвания и тестове, в които са били включени над 5000 пациенти. Те са показали, че "Хексацима" е безопасна и предизвиква силен имунен отговор срещу шестте целеви заболявания. Ваксината е направена от клетъчен коклюш и инактивирани компоненти на полиовирусите и според производителя е по-безопасна и по-добре поносима от продуктите, които използват цели "живи" клетки. Освен това е напълно течна и е по-лесна за употреба за педиатрите. Изследванията след три ваксинации, направени на 1511 деца, показват, че защитните им антитетела срещу въпросните болести са се изградили на нива между 90 и 100 процента.

По думите на досегашния здравен министър д-р Мирослав Ненков партиди по подготвения договор са предвидени не само за края на 2014-а, но и за началото на следващата година, когато все още няма да бъде завършена обществената поръчка за доставка на нови количества. "Надявам се да има и рамково споразумение за две-тригодишен период, за да може производителите на ваксини да ни вкарат в плановете си", каза Ненков. Очаква се най-късно до седмица да пристигне и 5-валентната ваксина "Пентаксим" (пак на "Санофи"), с която да бъдат завършени реимунизациите на по-големите деца. Трябва да се отбележи, че въпреки някои залитания в кадровата си политика служебният министър завърши мандата си, като разреши главоблъсканицата с ваксините и имунизационния календар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във