Банкеръ Daily

Общество и политика

Санкциите за българи по Закона "Магнитски" влизат в ЕП

На пленарната сесия, следващата седмица в Страсбург в четвъртък ще се проведе пленарен дебат въз основа на въпрос с искане за устен отговор до Европейската комисия изготвен от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП.

Наложените от САЩ санкции по глобалния закон "Магнитски" на три български лица и техните мрежи влизат в дневния ред на Европейския парламент. На пленарната сесия, следващата седмица в Страсбург в четвъртък ще се проведе пленарен дебат въз основа на въпрос с искане за устен отговор до Европейската комисия изготвен от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE). 

В него евродепутатите отбелязват, че наложените санкции повдигат сериозни въпроси относно подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. Членовете на ЕП искат да разберат как Европейската комисия възприема действията на САЩ, които се считат за съюзник на ЕС, предприети срещу корупцията в държава членка и как това се отразява върху оценката на досегашните действия на Комисията по този въпрос, съобщи БНТ.

На 2 юни САЩ санкционираха трима българи за тяхната роля за корупцията в България. Мярката е насочена срещу Васил Крумов Божков, бизнесмен, Делян Славчев Пеевски, бивш член на парламента, и Илко Димитров Желязков, бивш правителствен представител. Санкцията е насочена и срещу 64 компании съгласно закона "Магнитски".

Това е вторият случай, при който на български граждани се налага подобна мярка след тази срещу Андон Миталов, съдия от Специализирания наказателен съд, санкциониран в началото на февруари 2020 г. за "сериозна корупция" от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Администрацията на САЩ вярва, че корупцията влошава върховенството на закона, отслабва икономиките и икономическия растеж, подкопава демократичните институции и лишава невинни граждани от основни човешки права, пише в становището на САЩ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във