Банкеръ Daily

Общество и политика

Санкциите са прът в развитието на страните

Ако приемем, че свободният пазар и конкурентоспособността са движещите сили на един успешен бизнес и сътрудничество, санкциите са точно прът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните, където има такива. Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата "16+1" в Националния дворец на културата.
Форумът е под мотото "Глобално мислене, действия на местно ниво". По думите на министър-председателя по време на срещата в Брюксел на ЕС с Азия са били очертани огромните възможности, които има пазарът, но в същото време са налице условията на санкции - на САЩ към Китай и към Русия, както и от страна на ЕС към Русия. Поради това на вчерашната среща в Брюксел наред с оптимизма е имало и много песимизъм, добави Борисов.

По-рано Бойко Борисов се е срещнал със заместник-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин в рамките на форума.

Министър-председателят е изразил увереност, че срещата на местните лидери ще допринесе за задълбочаването на двустранните отношения между България и Китай.
"Във форума ще участват представители на всички български области, както и голям брой общини. Надявам се те да установят контакти и да реализират сътрудничество по конкретни проекти", е казал премиерът Борисов. Той е акцентирал върху желанието на България за разширяване на всестранното приятелско партньорство с Китай, чрез задълбочаване на политическите и икономическите контакти, и е подчертал, че през 2019 г. България и Китай ще отбележат 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във